Gouverneur Bovens roept politiek Brunssum op het matje

Print
Gouverneur Bovens roept politiek Brunssum op het matje

Gouverneur Theo Bovens. Afbeelding: De Limburger/Peter Schols

Brunssum - Gouverneur Theo Bovens roept de fractievoorzitters van Brunssum op het matje om hen alsnog ervan te overtuigen dat wethouder Jo Palmen niet kan aanblijven.

Ook gaat hij advies inwinnen bij collega-commissarissen, burgemeesters en hoogleraren om een uitweg uit de bestuurlijke crisis in Brunssum te vinden.

Onwenselijk
"Ik heb behoefte aan ruggenspraak omdat dit een unieke situatie is", zegt de gouverneur. "Brunssum is de enige gemeente in Nederland die een integriteitsrapport naast zich neerlegt." Bovens noemt de situatie dat Palmen de steun behoudt van een meerderheid in de raad ‘volstrekt onwenselijk’. "Ik had niet echt rekening gehouden met dit scenario. Ik dacht dat het gezond verstand zou zegevieren."

Onder vuur
Een meerderheid van gemeenteraad bleef woensdagavond achter de omstreden bestuurder staan. Palmen ligt onder vuur vanwege een integriteitsonderzoek naar zijn persoon. Uit een extern onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente, bleek onlangs dat hij een 'groot risico' vormt voor Brunssum. Palmen is namelijk al jaren met de gemeente verwikkeld in een juridische strijd over een lap grond. Ook spreekt tegen hem dat hij als gemeenteraadslid meer dan eens het nieuws haalde met gepeperde uitspraken. De coalitiefracties blijven Palmen steunen. Ze vragen zich af voor wie zijn wethouderschap een risico zou zijn.

Formeel
Bovens: "Dit is een groot risico voor het gemeentebestuur, voor de externe contacten, voor hoe de buitenwereld tegen Brunssum aankijkt. Wat is de slagkracht van een gemeentebestuur waar een wethouder zit over wie twijfel bestaat?" Formeel heeft en houdt de Brunssumse gemeenteraad echter het laatste woord en heeft Bovens niet de mogelijkheid om in te grijpen. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen