Brrrrr... sneeuw en vorst in Limburg: winter komt eraan

Print
Brrrrr... sneeuw en vorst in Limburg: winter komt eraan

Afbeelding: Thinkstok

In het zuiden, zuidwesten en het midden van het land moet het donderdag aan het eind van de middag vaak zijn gezegd: 'Hé, het sneeuwt!' Geen woord van gelogen, bevestigt Weerplaza. "Het sneeuwt inderdaad. Maar echt lang blijft het niet liggen."

De meeste kans op een wit uitzicht heb je in het zuiden van Limburg. "Daar werd het vandaag echt even wit'', vertelt Michiel Severin van Weerplaza. "Maar verder naar het westen verwachten we niet dat het lang blijft liggen. Hooguit een kwartiertje. We hebben een luchttemperatuur van zo'n drie graden."

Beperkt
De sneeuw valt slechts in een beperkt gebied, dus naar verwachting levert het winterse weer geen extra problemen op voor de avondspits. "Maar het draagt natuurlijk niet bij aan minder file."

Dat het nu, 30 november, op veel plekken sneeuwt is volgens Weerplaza helemaal niet vreemd. "We liggen keurig op schema, want vrijdag begint de meteorologische winter." Echt winters weer krijgen we dan niet: "Alleen in het zuiden van Limburg en lokaal langs de kust kan misschien nog een klein drupje of vlokje vallen.''
 


Onder vriespunt
Met de start van de meteorologische winter kan vrijdag meteen de gemiddelde temperatuur op een enkele plek onder het vriespunt uitkomen. Zaterdag maken delen van Limburg in de avond kans op sneeuwvlokken.

Handschoenen, sjaal en muts zijn de komende dagen handig om bij de hand te hebben. Bovendien kan het lokaal glad zijn, met name in de nacht en ochtend. Weerplaza verwacht overigens niet dat het winterweer doorzet. Zondag gaat het kwik omhoog en Pakjesavond vieren we bij temperaturen rond 8 graden en een enkele regenbui. 

Koude nacht
Het koudst is het in de nacht naar vrijdag en in de nacht naar zaterdag met in grote delen van het land lichte vorst. Op de koudste plek kan het ongeveer -4 graden worden. 

Normaal ligt de temperatuur eind november, begin december 's middags rond een graad of 7 en in de nacht een paar graden boven nul. De afgelopen twee jaar was het op de eerste dag van de meteorologische winter flink zachter met in 2015 vrijwel overal temperaturen die ruim boven de 10 graden uitkwamen. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen