Toch stemhulp in Nederweert bij Kamerverkiezingen

Print
Toch stemhulp in Nederweert bij Kamerverkiezingen

Foto ter illustratie Afbeelding: ANP

Nederweert - Nederweert krijgt mogelijk toch een stemhulp betaald met publiek geld. Die kan gefinancierd worden van de 11.000 euro die over is uit het potje voor de Kamerverkiezingen.

Eind september sneuvelde nog een voorstel om een stemhulp zoals KiesKompas, Stemwijzer of MijnStem te betalen uit de gemeentekas.

Nieuw voorstel
CDA en VVD stelden zich op het standpunt dat de politieke fracties zoiets zelf moeten financieren. Toen daarop de Vereniging van Vastgoedeigenaren van Nederweert (VvE) aan de slag ging om alsnog op hun kosten zo’n stemhulp te realiseren, stuitte dit bij partijen op integriteitsproblemen. Reden voor burgemeester Henk Evers om maandag aan de fractievoorzitters een nieuw voorstel te doen dat 19 december aan de hele gemeenteraad voorgelegd wordt.

Integriteit
Evers laat weten dat de integriteit van de VvE wat hem betreft buiten kijf staat. "Maar een aantal raadsleden was bezorgd over hun eigen integriteit als ze deelnamen aan die stemhulp. Ik weet dat gemeentelijke financiering van een stemhulp onlangs geen meerderheid haalde maar democratie is niet alleen een kwestie van koppen tellen. Vandaar dat het overschot op het budget voor de landelijke verkiezingen van dit jaar toch een oplossing kan bieden."

Verkiezingen
Als de raad met het voorstel instemt, neemt de griffier de coördinatie van de stemhulp op zich. Voor 1 januari moeten de politieke partijen dan met elkaar in gesprek over de keuze van een stemhulp. In maart 2018 mogen de inwoners van Nederweert weer naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →