Hoge eis tegen drugsbaron Robbie van L. ‘alleen gebaseerd op reputatie’

Print
Hoge eis tegen drugsbaron Robbie van L. ‘alleen gebaseerd op reputatie’

Robbie van L. op archiefbeeld. Afbeelding: Archief

De tien jaar cel die het Openbaar Ministerie heeft geëist tegen Robbie van L. is enkel gebaseerd op zijn reputatie uit het verleden. Dat zegt zijn advocaat David Nieuwenhuis.

Justitie dicht de 72-jarige Van L. een grote rol toe bij een criminele organisatie die zich bezig zou hebben gehouden met de smokkel, productie en handel van enorme hoeveelheden harddrugs. De officieren van justitie eisten tegen van L. en zeven medeverdachten in totaal ruim 61 jaar celstraf. Nog eens dertien verdachten in deze omvangrijke zaak, die tot ‘Wolf/Beretta’ is gedoopt, verschijnen binnenkort nog voor de rechter. De uitspraken vinden plaats op 29 maart.

Opmerkelijk hoog
Nieuwenhuis vindt de eis van tien jaar cel tegen zijn client opmerkelijk hoog, betoogde hij donderdag in de rechtbank van Roermond. "Zowel in vergelijking met de eisen tegen zijn medeverdachten als met de straffen in vergelijkbare zaken. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de eis vooral gebaseerd is op zijn reputatie uit het verleden, waarvan het overigens nog maar de vraag is of die recht doet aan de waarheid." De in Heerlen geboren Van L., alias ‘De Kerstman’, staat bekend als een van de beruchtste drugsbaronnen die Limburg ooit heeft gehad.

Onmenselijk
Nieuwenhuis pleit bij alle feiten waarvan zijn client wordt verdacht voor vrijspraak. "Volgens het OM zou Van L. een coordinerende en sturende rol hebben gehad. Wie kritisch naar het strafdossier kijkt, ziet dat hij eigenlijk geen enkele rol van betekenis heeft gespeeld. Tot slot verzoek ik de rechtbank om rekening te houden met de medische conditie van mijn client en zijn gevorderde leeftijd. Een gevangenisstraf van tien jaar zou de facto wel eens levenslang kunnen worden. Dat is niet alleen onwenselijk, maar ook onmenselijk."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →