Dumoulin voelde zich genaaid door Nibali en Quintana

Tom Dumoulin heeft spijt van de ruzie die hij tijdens de Ronde van Italië maakte met Nairo Quintana en Vincenzo Nibali. "Ik voelde me alleen, onder druk gezet en genaaid. Maar mijn reactie was niet doordacht."

Robin van der Kloor

Dat zegt Dumoulin in het televisieprogramma College Tour, dat vrijdagavond wordt uitgezonden. De Maastrichtenaar, die in mei de Giro d’Italia won, reageerde op een vraag van een student uit het publiek. Die wilde weten of hij ergens spijt van had. Aanvankelijk zei de Sunweb-renner nergens spijt van te hebben.

Ruzie"Ik heb bijna alles in mijn sportcarrière doordacht. Soms bleek dat de verkeerde keuze, maar ik had er dan geen spijt van." Presentator Twan Huys vroeg toen door: "Ook niet toen je in de Giro ruzie maakte met Nairo Quintana en Vincenzo Nibali?"

Dumoulin: "Ja, daar heb ik wel echt spijt van. Dat was ook niet doordacht van me, ik reageerde met emotie."

SupergefrustreerdDe 27-jarige Maastrichtenaar bekritiseerde na afloop van de achttiende rit naar Ortisei het gedrag van zijn twee naaste belagers. "Ik hoop dat ze hun podiumplek verliezen", zei hij destijds. "Ik was daar supergefrustreerd, omdat ze een pact hadden gesloten. Ze dachten: ‘we gaan Tom een hak zetten. We zullen die rottige grote Nederlander een lesje leren. Ik voelde me zo alleen, onder druk gezet en genaaid. Door zo te reageren heb ik ze een bot toegegooid."

Een dag later, in de zware bergetappe naar Piancavallo, openden de ploegen van Nibali en Quintana de aanval terwijl de rozetruidrager achterin het peloton zat te keuvelen. Uiteindelijk verloor hij die dag ruim een minuut op de twee.

Ander verhaalDumoulin won de Giro door in de laatste etappe de roze trui terug te veroveren in de tijdrit naar Milaan. "Achteraf had ik ook kunnen reageren met: het ging wel lekker vandaag. Dan was het een ander verhaal geweest."

De opnames van College Tour waren afgelopen dinsdag in de sporthal van UM Sport. Daarin toont onder meer een fan een tatoeage van Dumoulin en gaat de renner verder in op zijn darmproblemen. College Tour wordt vrijdagavond uitgezonden op NPO 2 om 21:05 uur.