Burgemeester Heijmans van Weert ‘frustreerde’ asielbeleid

© ANP/Robin van Lonkhuijsen

Burgemeester Jos Heijmans van Weert frustreerde het vluchtelingenbeleid. En hij zette de relatie met asielinstanties op scherp door zijn intensieve bemoeienis met een Syrisch onderduikgezin.

Judith Janssen

Dat blijkt uit een vertrouwelijk bericht - in bezit van De Limburger - van commissaris van de Koning Theo Bovens aan toenmalig minister Plasterk (Binnenlandse Zaken), medio 2016.

OnderduikenBovens komt na eigen onderzoek naar de rol van de burgemeester rondom dit gezin tot de conclusie dat Heijmans 'in dit concrete geval, en voor het eerst, activiteiten heeft verricht die het vluchtelingenbeleid niet ondersteunen'. De burgemeester hielp op 2 mei 2016 een moeder met vier jonge kinderen onderduiken in Weert om te voorkomen zij naar Duitsland zouden worden uitgezet.

NonnenUit onderzoek van De Limburger blijkt dat de bemoeienis van Heijmans met het gezin veel verder ging dan tot nu toe bekend was. Zo regelde hij dat het gezin een paar weken bij de nonnen in Weert kon blijven en vroeg hij voor het broertje van de moeder -die wel een status had- een grotere woning waar de rest van het gezin bij zou kunnen wonen. Daarnaast haalde hij eigenhandig hun spullen op uit het azc en bemoeilijkte hij de uitzetting naar Duitsland door de politie te vragen daarbij weg te blijven.

AanvalHeijmans’ bemoeienis zette de relatie met het COA en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) op scherp, zo blijkt nu. Die ervoeren zijn optreden als 'een aanval in de rug'. Volgens de instanties heeft Heijmans zich tegen hun beleid gekeerd en voelden COA-medewerkers zich door hem 'onder druk gezet'.

Lees ook: ‘Als ik niets voor dat gezin doe, wie doet het dan wel?’

RuimhartigOok het feit dat Heijmans geen poging deed de vrijwilligers – die het gezin hebben weggehaald uit het azc- op andere gedachten dan het onderduikscenario te brengen, 'bemoeilijkt een soepele uitvoering van het vluchtelingenbeleid', aldus Bovens. De gouverneur zegt er wel bij dat Heijmans het beleid over het algemeen wel ruimhartig heeft uitgevoerd. Wel dient hij zich in de toekomst 'terughoudender te uiten inzake concrete personen in de opvang of procedures'.

Niet handhavenVolgens Heijmans heeft hij zich destijds helemaal niet tegen het beleid gekeerd. "We hebben regels en daar houd ik me ook aan. Maar als in de praktijk blijkt dat het handhaven van de regels voor meer problemen zorgen dan het niet handhaven, dan kies ik voor het laatste."

Na anderhalf jaar illegaliteit heeft het Syrische gezin onlangs overigens opnieuw asiel aangevraagd.

Lees ook: Syrisch onderduikgezin uit Weert vraagt opnieuw asiel aan

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee