Syrisch onderduikgezin uit Weert vraagt opnieuw asiel aan

© De Limburger/John Peters

© De Limburger/John Peters

thumbnail:
thumbnail:

De Syrische moeder en haar vier kinderen die vorig jaar in Weert met hulp van burgemeester Heijmans en vrijwilligers onderdoken, hebben opnieuw asiel aangevraagd. De IND zal opnieuw naar haar situatie kijken.

Judith Janssen

De moeder, Doaa Al Refae, en haar kinderen verdwenen in mei 2016 van het asielzoekerscentrum om te voorkomen dat ze naar Duitsland zouden worden uitgezet. Daar had het gezin een vingerafdruk gezet en daar zou ook de asielaanvraag moeten plaatsvinden. Mohammed, het broertje van de moeder, kreeg wel asiel in Nederland.

IllegaalDe afgelopen 18 maanden leefden de moeder en haar kinderen illegaal in Weert. Eerst bij de Birgittenessennonnen in Weert, later in de woning van haar broertje. Hoewel de kinderen wel naar school zijn gegaan, bleef moeder Doaa vooral binnen de vier muren.

BlijOp 2 mei 2016 stapt Doaa met haar kinderen en broertje bij vrijwilligsters Fanida Kadra en Mathilde Dominikowski in de auto. Weg van het azc. Weg van de Dienst Terugkeer&Vertrek die haar de dag erna naar Duitsland zou brengen. Hoewel ze anderhalf jaar bijna altijd ziek is geweest van de spanning, is ze nu blij dat ze een leven in Weert kan gaan opbouwen. "Nu voel ik me heel erg blij. Als ik straks een status heb, ga ik een lange wandeling maken. En ik ga zelf naar de winkel en de weg leren kennen in Weert."

Het gezin kreeg hulp van burgemeester en zo’n tien vaste vrijwilligers die bijna elke dag op bezoek kwamen en haar hielpen met de kinderen en de boodschappen. Maar die haar ook leerden haken en breien en meegingen naar de huisarts of tandarts.

AngstVolgens de vrijwilligsters Fanida Kadra en Mathilde Dominikowski was er constant angst om ontdekt te worden. Om die reden mocht Doaa ook niet naar buiten. Ze mocht zelfs nooit de voordeur opendoen. Daar hebben we vaak over gesproken. Het was immers haar vrijheid", zegt Dominikowski. "Dat is zo meteen wel prettig. We hoeven niet meer constant alert te zijn."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee