‘Witte Huis wil minister van Buitenlandse Zaken Tillerson lozen’

Print
‘Witte Huis wil minister van Buitenlandse Zaken Tillerson lozen’

Afbeelding: AFP/Brendan Smialowski

De dagen van Rex Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken van de VS lijken geteld.

Volgens The New York Times heeft het Witte Huis een plan klaarliggen om hem te laten vervangen door Mike Pompeo, op dit moment chef van de inlichtingendienst CIA.

Gespannen
Het is volgens de krant echter nog niet duidelijk of president Donald Trump zijn finale fiat al aan de vervanging heeft gegeven. De president hield zich op de vlakte toen hij donderdag vragen over de kwestie kreeg. "Rex is hier", zei hij slechts. Het Witte Huis verklaarde dat Tillerson het departement blijft leiden en dat er geen 'persoonlijke aankondigingen' aan zitten te komen.

De relatie tussen Tillerson en Trump is al enige tijd gespannen. De twee zijn het niet eens over de aanpak van belangrijke kwesties. Verder waren er berichten dat Tillerson Trump een dwaas ('moron') had genoemd.

John Kelly
Het plan om Tillerson te vervangen komt volgens Amerikaanse media uit de koker van John Kelly, stafchef in het Witte Huis. Het zou binnen enkele weken in praktijk moeten worden gebracht. Tillerson zelf weet niets van een plan hem te wippen. Dat zei Bob Corker, de voorzitter van de buitenlandcommissie van de Senaat, na een gesprek met de minister.

Voor de opvolging van Pompeo als chef van de CIA is ook al iemand gevonden. Volgens de krant wordt dat de Republikein Tom Cotton, senator in Washington voor de staat Arkansas.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →