Jan en Tiny stierven zoals ze leefden

Levendige vensterbanken van de onlangs overleden broer Jan (boven) en zus Tiny, die hun hele leven in de Kerkraadse mijnwerkershuisjes woonden.

Levendige vensterbanken van de onlangs overleden broer Jan (boven) en zus Tiny, die hun hele leven in de Kerkraadse mijnwerkershuisjes woonden.© Luc Lodder

Jan en Tiny Hein leidden een teruggetrokken leven. De hoogbejaarde broer en zus, woonden naast elkaar en stierven bijna tegelijkertijd een natuurlijke dood. Woensdag werden ze gevonden.

Merel Visscher

Stap je nu door de voordeur van Jan Hein, dan ga je bijna een eeuw terug in de tijd. De negentiger, die tijdens zijn arbeidzaam leven achter het loket van het arbeidsbureau zat van de gemeente Heerlen, woonde nog steeds in zijn ouderlijke woning. MijnwerkershuisjeEen van de vier mijnwerkershuisjes aan de Rukkerweg, randje Kerkrade. Ooit stonden er twintig van deze huisjes op deze plek, weet gepensioneerd timmerman Joop Splinter (72), trotse bewoner van het huisje twee deuren verder. Houten noodwoningen waren het toen nog. De meeste zijn gesloopt, vier bleven overeind en kregen stenen muren, riolering, centrale verwarming en een achterdeur. Maar bij Jan Hein kwam er nooit verwarming, hij bleef op kolen stoken. Ook een achterdeur vond hij overbodige luxe, weet zijn buurman. "Hij was heel zuinig met zijn geld.” SoberHet beeld dat buurtbewoners schetsen van Jan Hein en zijn iets jongere zus Tiny, is dat van een bijzonder sober en teruggetrokken leven. Broer en zus zijn vrijgezel gebleven en na het overlijden van hun ouders erfden ze het mijnwerkershuisje. Toen in de jaren zeventig het naastgelegen huisje vrijkwam, kocht Tiny dit.TeruggetrokkenZij werkte ooit in de Philipsfabriek. De buren groetten ze altijd wel, maar daar hielden de beleefdheden wel op, vertellen buren. Bij broer en zus Hein kwam je niet zomaar over de vloer. In al die jaren is buurman Splinter maar een handvol keren bij de broer en zus binnen geweest. Zo weet hij dat Tiny poppen op de bank had zitten, en dat Jan zijn woning weliswaar netjes bijhield, maar het verder in originele staat liet. Splinter, die de halve straat in zijn vrije uurtjes vertimmerde, heeft bij buurman Hein nooit hoeven klussen. "Ons contact bleef veelal beperkt tot praatje op straat. ‘We zijn er nog’, zei hij altijd.” ZiekteVolgens de politie waren de broer en zus al enige tijd overleden toen ze woensdagavond werden gevonden. De laatste jaren was Tiny ziek. Ze had een botziekte waardoor ze steeds krommer ging lopen. Haar broer was ondanks zijn gevorderde leeftijd nog fit, zegt de buurman. "Drie weken geleden zag ik hem nog naar het winkelcentrum lopen.” Zelfdoding lijkt hem heel onwaarschijnlijk. "Jan wilde honderd worden.” Ook betrouwbare bronnen bevestigen dat de twee op verschillende tijdstippen zijn gestorven, in het huis van Tiny. Teruggetrokken, zoals ze altijd hebben geleefd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee