Ongeluk staalfabriek: 'Dit had vele malen erger kunnen aflopen'

© Vogten

Een medewerker met letsel aan het bovenbeen en een collega met een verwonding aan de onderarm. Bij de Maastrichtse staalfabriek Rapid Metaal knepen ze donderdag in de loop van de dag de handen dicht, nadat rond elf uur ’s ochtends vier stalen platen van acht meter bij vijftig centimeter uit een hijskraan waren gevallen.

Ivo Kok

"Begrijp me niet verkeerd”, zegt directeur Jack Papen van staalfabriek Rapid Metaal op bedrijventerrein Beatrixhaven in Maastricht. "Elk ongeluk is er natuurlijk een te veel, elk ongeluk heeft een grote impact, en elk letsel is verschrikkelijk. Maar dit had inderdaad vele malen erger kunnen aflopen. Wat dat betreft mogen we hier de handen dichtknijpen.” OnderzoekBehalve dat de bewuste platen in de hijskraan zijn gaan schuiven en vervolgens naar beneden zijn gevallen, kon Papen donderdagmiddag nog niet veel zeggen over de exacte toedracht van het ongeval en over de vraag in welke mate zijn bedrijf blaam treft. "Het onderzoek naar de oorzaak is nog in volle gang. Ons eigen onderzoek en natuurlijk ook dat van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waaraan wij uiteraard alle medewerking zullen verlenen.” PaniekNadat de twee medewerkers door de platen waren geraakt, ontstond er in de paniek aanvankelijk het idee dat er sprake was van veel zwaardere verwondingen, zegt directeur Papen. "Maar scans in het ziekenhuis hebben uiteindelijk uitgewezen dat er verder geen sprake is van inwendige verwondingen, of wat dan ook. Het blijft bij arm- en beenletsel, en dus zijn we enorm opgelucht. Noem het een geluk bij een ongeluk.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee