Dreigt het einde van het broodje kebab?

© iStock

De milieucommissie van het Europees Parlement wil het gebruik van additief fosfaat in bevroren kebabvlees verbieden. Als het hele parlement in december dat advies opvolgt, dan dreigt de populaire snack te zullen verdwijnen.

Nieuwsblad

Fosfaat speelt een belangrijke rol in de vleesindustrie, en zeker bij kebabvlees. Zonder het voedseladditief zou het vlees aan de spit veel sneller uitdrogen en uit elkaar vallen. Bij verse bereidingen is de toevoeging sinds 2014 toegestaan, maar momenteel bestaan er nog geen richtlijnen over het gebruik bij bevroren kebabvlees.

GezondheidsbezwarenHet Europees Parlement wil die “leemte” in de regelgeving weghalen en buigt zich in december over de kwestie. De groenen en de sociaaldemocraten pleiten voor een verbod wegens “ernstige gezondheidsbezwaren”. Uit een onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid uit 2012 is namelijk gebleken dat de (overmatige) consumptie van fosfaat gelinkt kan worden aan aandoeningen aan het hart en de bloedsomloop.

Als het parlement dat pleidooi volgt, dan dreigt het einde van de snack. Slechts een kleine minderheid van de kebabzaken werkt namelijk met vers vlees.

DuitslandVooral in Duitsland kijken ze met argusogen uit naar de beslissing van het Europees Parlement. In Duitsland is de döner kebab dan ook nog veel populairder dan hier. Volgens de Duitse krant Bild is de industrie in Duitsland alleen al goed voor meer dan 110.000 banen. Liefst 80 procent van de 500 ton kebabvlees die dagelijks geproduceerd wordt in de Europese Unie is afkomstig uit Duitsland.

'Anderhalve liter cola'Volgens Renate Sommer, gezondheidsexperte voor de Duitse christendemocraten in het Europees Parlement, maken de tegenstanders van fosfaat zich echter schuldig aan paniekzaaierij. "De Europese Autoriteit achtte de inname van 4.200 milligram fosfaat per dag veilig. Een döner kebab bevat amper 134 milligram. Door kebab te eten krijg je op een jaar evenveel fosfaat binnen als bij het drinken van anderhalve liter cola."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee