België houdt 45 ‘haatpredikers’ in de gaten

Politieagenten in de Brusselse wijk Molenbeek

Politieagenten in de Brusselse wijk Molenbeek© ANP

De Belgische autoriteiten volgen de handel en wandel van 45 islamitische predikers nauwlettend. Veertien van deze zogenoemde haatpredikers komen uit het buitenland. Zij zijn opgenomen in de databank met 'foreign terrorist fighters' van antiterreurorgaan OCAD.

ANP

Hierin staan naast Syriëstrijders 78 zogenoemde ‘homegrown terrorists’. Dat zijn mensen die een link hebben met België en een aanslag willen plegen of van wie wordt vermoed dat ze terrorisme steunen.

Strikter dan ooit"Zij worden door de diensten strikter dan ooit opgevolgd", zei minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon. De regering heeft de wet die dit mogelijk maakt vrijdag aangenomen. Inlichtingendiensten, opsporingsdiensten en gerechtelijke instanties kunnen uit de databank informatie halen over mensen die naar conflictzones in Syrië of Irak zijn vertrokken of dat van plan zijn.

De regering definieert haatpredikers als mensen die "de democratie of mensenrechten schade berokkenen, het gebruik van geweld of dwang rechtvaardigen en deze overtuiging delen met anderen met de bedoeling om een radicaliserende invloed uit te oefenen". Hun nationaliteit of verblijfplaats zijn niet relevant, maar er moet wel een "aanknopingspunt" met België zijn.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee