Venlonaren met geld: meer bijdragen aan hulp in huis

© iStock

Vermogende inwoners van de gemeente Venlo ontkomen vanaf volgend jaar niet meer aan een eigen financiële bijdrage voor huishoudelijke hulp.

Daan de Hulster

Formeel vraagt Venlo dit al van zorgbehoevenden met een hoger inkomen, maar in de praktijk komt het vaak voor dat ze niet mee hoeven te betalen.TekortenVolgens Venlo betekent dit dat meer mensen financieel gaan bijdragen aan de huishoudelijke hulp. De actie is onderdeel van een pakket aan maatregelen dat een einde moet maken aan financiële tekorten bij de uitvoering van zorgtaken. Zo wil het Venlose gemeentebestuur onder meer jaarlijks drie á zes ton minder uitgeven aan persoonsgebonden budgetten (pgb’s), de kosten voor beschermd wonen terugdringen en de zorguitgaven beter in de gaten houden.Geen verliesDe bezuinigingen moeten in 2018 drie miljoen euro opleveren, in 2019 6,7 miljoen en vanaf 2020 8,5 miljoen. Als alle maatregelen worden uitgevoerd, zou Venlo in dat laatste jaar voor het eerst geen verlies meer lijden op het zogeheten sociaal domein: de uitgaven aan zorg, jeugdhulp en hulp aan mensen met een arbeidsbeperking.BevindingenDit jaar stevent Venlo af op een tekort van een kleine 20 miljoen euro op het sociaal domein. De voorgestelde bezuinigingen, waar de gemeenteraad deze maand over beslist, zijn tot stand gekomen met behulp van projectmanager Jan Hijzelendoorn. Hij werd deze zomer door Venlo ingehuurd om de tekorten op het sociaal domein te analyseren. Hij presenteert zijn bevindingen maandag aan de raad.

JeugdzorgVolgens wethouders Hanno Lamers (Financiën, CDA) en Ben Aldewereld (Zorg, VenLokaal) is het wel van belang dat de gemeenteraad woensdag instemt met het voorstel 4,4 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de jeugdzorg. Daarmee worden ook nieuwe geldbesparende afspraken met zorgaanbieders bevestigd. Als het voorstel wordt afgekeurd, moet Venlo volgens beiden nog eens negen miljoen euro extra besparen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee