Ozb komend jaar gemiddeld iets hoger

© iStock

De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt volgend jaar met gemiddeld 1,7 procent tot 285 euro. Dat meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag.

Redactie

De hoogte en de stijging of daling verschilt veel per gemeente, concludeert VEH op basis van eigen steekproefonderzoek in 104 gemeenten. In 88 gemeenten valt de ozb hoger uit, en in 20 juist minder. In Limburg deed de vereniging in 13 gemeenten steekproeven.

Steekproef in LimburgKerkradenaren betalen volgend jaar 19 euro meer onroerendezaakbelasting (ozb). Een stijging van 7,6 procent, en de grootste van de onderzochte Limburgse gemeenten door VEH. Kerkradenaren betalen wel relatief weinig: 261 euro. In Venlo en Weert daalt de belasting juist. Weertenaren betalen in 2018 nog geen 250 euro. Daarmee kunnen ze 15 euro in de portemonnee houden. Venloren betalen komend jaar 354 euro, het meest van alle Limburgse gemeenten in de steekproef. Dat is wel ietsje minder dan vorig jaar.

Volgens afspraakDe gemiddelde verhoging blijft voor het tweede jaar onder het afgesproken maximum van 3,1 procent. Gemeenten mogen hun ozb-tarieven zo hoog of laag maken als zij zelf willen, maar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft met de Rijksoverheid afspraken gemaakt over de maximale stijging van de landelijke ozb-opbrengst.Zie hieronder in hoeverre de ozb in jouw gemeente verschilt ten opzichte van vorig jaar.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee