97-jarige Robertine drinkt nog elke dag 15 'fluitjes'

Robertine Houbrechts (97) met haar vertrouwde 'fluitje' én haar favoriete cafébazin Fanny Waegemans

Robertine Houbrechts (97) met haar vertrouwde 'fluitje' én haar favoriete cafébazin Fanny Waegemans© AD/Sven Ponsaerts

De bijna honderdjarige Robertine Houbrechts uit het Belgische dorp Muizen drinkt in haar stamcafé elke avond menig caféganger onder de tafel. Op haar 97ste verjaardag is de vaste stamgast van volkscafé Floreal getrakteerd op een vat Jupiler.

Sven Ponsearts/AD

Op een 'rustige' avond giet ze met gemak zo'n 15 fluitjes achterover. Maar als de sfeer er goed in zit, dan gaat dat wel tot 22

"Fanny, geef me nog maar een 'fluitje'", zegt de kranige dame, wijzend naar haar lege glas. "Zolang ik dat heb, kan ik voort", zegt ze lachend. En aan 'fluitjes' (een hoog, smal bierglas, red.) dinsdagavond op het 97ste verjaardagsfeestje van Robertine in Volkscafé Floreal geen gebrek. Want zelfs brouwerij AB InBev was de verjaardag van de voormalige cafébazin niet vergeten. Om het feest voor haar 'goede verbruiker' compleet te maken, schonk het met plezier een 20-litervat van Robertine's favoriete gerstenat. Van de bierleverancier kwam daar nog een grote biermand Jupiler bij. "Straks hoef ik niet meer naar het café te gaan", grapt de jarige.

Soms wel 22"Robertine kan er inderdaad goed mee overweg", bevestigt cafébazin Fanny Waegemans. "Op een 'rustige' avond giet ze met gemak zo'n 15 fluitjes achterover. Maar als de sfeer er goed in zit, dan zijn dat er wel 22. Uitsluitend Jupiler. Iets anders gaat er bij haar niet in." Het is ondertussen al 18 jaar dat de oudste en trouwste stamgaste in Floreal komt. "Elke avond, zo ongeveer vanaf een uur of acht, vind je haar hier. Die keer dat haar zoon Felix haar niet kon begeleiden, kwam ze zelfs alleen met haar rollator tot hier, toch al gauw enkele honderden meters", vertelt de bazin. "Ons dagelijkse cafébezoek brengt routine in haar leven", weet Robertine's inwonende zoon Felix Leemans. "Moeder kent hier iedereen, en iedereen kent haar. Dit zijn haar vrienden. Enkel op woensdag - de sluitingsdag - zijn we er niet. Dan kijkt ze tv, of gaan we als ze daar om vraagt naar een naburig café."

Beste medicijnVolgens Robertine doen die dagelijkse pintjes haar goed. "De dokter zegt dat zolang het nog gaat, ik in het café mag komen. Dat kan volgens hem geen kwaad. Ondertussen drink ik ook al zoveel jaar bier en ik leef nog... Het moet wel een goed medicijn zijn, want ik hoef zelfs geen enkel pilletje te nemen."In de vier jaar dat Fanny het café runt, is Robertine ook maar twee keer ziek geweest. Eén keer vreesde ik even voor het ergste. Maar twee dagen later zat ze hier opnieuw op de bank, aan haar vertrouwde tafeltje aan de venster. Mét haar 'fluitje' natuurlijk. Vanzelfsprekend wordt Robertine ook dronken. "Aan het eind van de avond schenk ik haar daarom wel eens een 'bleuke'. Dat daar heel wat minder alcohol in zit, proeft ze op dat moment niet meer."

GeliefdIn haar stamcafé is 'Bomma Jup' duidelijk zeer geliefd. Al is ze niet altijd de makkelijkste. "O wee, als ik eens een avond iets vroeger wil sluiten... Dan zal ik het geweten hebben", vertelt Fanny. "Ook als de bediening volgens haar eens niet rap genoeg gaat, wanneer het erg druk is bijvoorbeeld, word ik wel eens voor 'lui wijf' versleten."Ze lacht. "Op verlof gaan durf ik zelfs al bijna niet meer. Zelf heeft ze in die twintig jaar dat ze hier een beetje verderop Café De Ster had naar eigen zeggen slechts één dag de deur dicht gedaan: tijdens het huwelijk van zoon Staf, die haar hier elke dag begeleidt." De cafébazin en haar vaste gasten hebben zich al voorgenomen voortaan elke verjaardag van Robertine te vieren. "We kijken uit naar de 100, want dan wordt het hier een groot Jupilerfeest."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee