Dijkhoff: 'Heijmans stop met vergelijken WOII'

© ANP

Toenmalig staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Justitie was er niet van gediend dat burgemeester Jos Heijmans (D66)van Weert de overdracht van het ondergedoken Syrische gezin naar Duitsland vergeleek met de Tweede Wereldoorlog.

Judith Janssen

Dat blijkt uit een reconstructie van De Limburger.Op transportZowel in zijn toespraak tijdens Dodenherdenking, op 4 mei 2016, als later in zijn brief aan de staatssecretaris waarin Heijmans hem opnieuw vraagt coulant te zijn voor het Syrische gezin, trekt de burgemeester de vergelijking met WOII. Zo schrijft hij 'dat zij uitgerekend op 4 mei op transport naar Duitsland moesten, heeft de gevoelens van onvrede bij al diegenen die met het gezin meeleven sterk aangewakkerd.'

Die opmerking viel verkeerd. Dijkhoff reageerde daarop met de woorden: 'Ik mag hopen dat u met uw verwijzing naar 4 en 5 mei en het 'transport' naar Duitsland niet met het Duitse naziregime in de Tweede Wereldoorlog heeft willen vergelijken. Dit zou uitermate ongepast zijn. (..) Ik zou u dan ook willen vragen om in eventuele toekomstige correspondentie rekening te houden met dergelijke gevoeligheden en u van dergelijke verwijzing te onthouden.'

VerhoudingUit de reconstructie blijkt ook op welke manier Heijmans de verhouding met de Dienst Terugkeer & Vertrek en het COA op scherp zette en hoe hij zich persoonlijke inzette voor het gezin.

Burgemeester Heijmans bemoeide zich het afgelopen anderhalf jaar intensief met het Syrische onderduikgezin. Het gezin – dat een zogeheten Dublinclaim had- zou in mei 2016 naar Duitsland worden uitgezet, maar koos voor de illegaliteit. Inmiddels is die claim vervallen en heeft het gezin opnieuw asiel aangevraagd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee