Ook Landgraaf zegt nee tegen Sibelco

© Luc Lodder

Landgraaf gaat niet akkoord met het afgraven van de mijnsteenberg van de Oranje Nassau IV in de Heerlense wijk Heksenberg.

Marcel de Veen

De gemeenteraad wijst dat voornemen van het Belgische bedrijf Sibelco unaniem af. Eerder deze week deed ook de gemeenteraad van Heerlen dat in meerderheid.

ZilverzandSibelco wint al bijna een halve eeuw zilverzand aan de rand van Heerlen en een stukje Landgraaf. De onderneming gaat daar graag mee door, wat geregeld wordt in een zogenaamd Plan van Transformatie.

Onderdeel van dat plan is afgraving van de met asbest en vliegas vervuilde mijnsteenberg. Dat zien Landgraaf en Heerlen in verband met de volksgezondheid niet zitten.

Nieuw planLandgraaf en Heerlen willen, samen met Sibelco en de provincie Limburg, een nieuw plan opstellen waarbij de mijnsteenberg behouden blijft.

StoppenVerder moet de zilverzandwinning uiterlijk in 2025 stoppen. Ook wil de politiek dat het gebied snel door Sibelco wordt heringericht en open gaat voor het publiek

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee