Vrouwenkliniek in Roermond gaat versneld open

© iStock

De nieuwe vrouwenkliniek in Roermond gaat versneld open. Het Rijk is bang dat er anders onvoldoende abortussen in Nederland uitgevoerd kunnen worden.

Eric Seuren

De kliniek, van Gynaikon Klinieken, die gespecialiseerd is in onbedoelde zwangerschappen, overgangsklachten en anticonceptie, zou eigenlijk januari volgend jaar de deuren openen. Door het faillissement van abortusorganisatie Casa, die een locatie in Maastricht had, is er onvoldoende plek om alle vrouwen die een abortusbehandeling wensen, te helpen.

30.000Het ministerie van Volksgezondheid heeft alle overgebleven klinieken die abortussen uitvoeren gevraagd hun capaciteit uit te breiden. Het ministerie is bang dat anders niet alle vrouwen met een onbedoelde of ongewenste zwangerschap geholpen kunnen worden. Jaarlijks worden er in Nederland 30.000 abortusbehandelingen uitgevoerd. Ongeveer de helft daarvan vonden plaats bij vestigingen van Casa.

KlaarHet Rijk heeft om die reden de kliniek in Roermond gevraagd om volgende week al open te gaan. "We waren klaar met alle voorbereidingen. Dus dat is gelukkig mogelijk”, vertelt bestuurder Gerrit Zomerdijk. Om aan de vraag te kunnen voldoen, wordt er wel gekeken naar een uitbreiding van de openingsdagen van de kliniek: van 2 naar 3 dagen per week. "Per dag kunnen we 15 à 16 abortusbehandelingen doen.”

De kliniek in Roermond is de enige plek in Limburg waar abortussen uitgevoerd worden. Dichtstbijzijnde andere locaties zijn Eindhoven en Arnhem.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee