'Valkenburg laks met veiligheid kerstmarkten in grotten'

© Peter Schols

De gemeente Valkenburg aan de Geul volgt veiligheidsadviezen van de brandweer over de kerstmarkten in de grotten niet allemaal op.

Redactie

Dat meldt het actualiteitenprogramma EenVandaag zaterdag, op grond van documenten die de redactie in handen zegt te hebben.

VluchtrouteOnder meer het advies om minder bezoekers toe te laten in de Fluweelengrot wordt volgens EenVandaag genegeerd. Ook zou er in die groeve lichtzinnig worden omgesprongen met een vluchtroute, die volgens de brandweer niet geschikt is als nooduitgang.

OntruimingVerder zou de ontruimingstijd van de grotten niet worden gehaald, die de brandweer adviseert in geval van nood.Burgemeester Jan Schrijen van Valkenburg aan de Geul zegt tegen EenVandaag dat er in de Fluweelengrot 20 mensen staan om de veiligheid te waarborgen. Op de vraag of er toch niet altijd een risico is, zegt hij: "Het is een afweging die je als burgemeester maakt, en daar sta ik volledig achter."

In Valkenburg zijn sinds 17 november weer drukbezochte kerstmarkten in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot. Die trekken tot een paar dagen voor Kerst elk ongeveer 140.000 bezoekers.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee