Koempels herdacht die in de mijnen omkwamen

© Bas Quaedvlieg

Tijdens de Barbaraviering in de kapel van de voormalige staatsmijn Wilhelmina in Kerkrade-Terwinselen zijn zaterdag de 1475 koempels herdacht die in de Limburgse steenkoolmijnen om het leven kwamen.

Marcel de Veen

Mijnwerkers baden in het verleden tot de heilige Barbara, de beschermheilige van mensen met gevaarlijke beroepen, voordat ze honderden meters in de diepte aan het werk gingen.

MijnwerkersliedBarbaradag wordt officieel komende maandag 4 december gevierd, maar zaterdag kwamen al tientallen koempels in Kerkrade bijeen voor een mis.De dienst werd afgesloten met het gezamenlijk zingen van het mijnwerkerslied Glück Auf. Daarna werden, per Limburgse mijn afzonderlijk, de verongelukte koempels geëerd.

SchaesbergDe plechtigheid eindigde met de Last Post en het leggen van een bloemstuk bij de gedenkmuur. Zondag is in Schaesberg ook nog een speciale koempelmis in de Petrus en Pauluskerk.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee