Strijd Jemen laait plotseling op, Floortje Dessing ondergedoken in hoofdstad

© AD

De burgeroorlog in Jemen is opgelaaid. Het hele weekend vinden in en rond hoofdstad Sanaa bombardementen plaats door de coalitie onder aanvoering van Saoedi-Arabië. Tegelijk zouden door Iran gesteunde Houthi-rebellen terugslaan met tanks en mortieren. Volgens het Rode kruis zijn de laatste dagen tientallen doden en gewonden gevallen. En presentatrice Floortje Dessing zit er middenin.

AD

De bombardementen zouden bedoeld zijn als steun aan de voormalig president Ali Abdullah Saleh. Hij heeft zaterdag plotseling gebroken met de Houthi-rebellen die tot voor kort hem steunden en deed totaal onverwacht een handreiking naar de Saoedies, de aartsvijanden van de Iraniërs. Het zou te maken hebben met een poging van Houthi’s om een door de manschappen van Saleh beheerde moskee te bezetten. Op beelden in sociale media is te zien hoe de Houthi’s worden verjaagd. Daarna sloeg het vuur in de pan.SlachtoffersInmiddels wordt er in de hoofdstad al vijf dagen heftig gevochten. Daarbij wordt melding gemaakt van vele slachtoffers, onder wie kinderen. Het internationale hulpprogramma vanwege de hongersnood in het door oorlog geteisterde Jemen ligt nagenoeg stil. Internationale hulporganisaties zijn bezig hun mensen terug te halen uit Sanaa dat nu onder vuur licht.In Jemen is al drie jaar een oorlog aan de gang. Die heeft geleid tot een hongersnood en cholera. Op de achtergrond van het gevecht tussen de partijen speelt het gevecht om regionale overwicht tussen soennieten (Saoedi-Arabië) en sjiieten (Iran). De laatste officiële regering van het land heeft de steun van de internationale gemeenschap en een door de Saoedies geleide strijdmacht. De rebellen hebben de steun van Iraanse milities.

Floortje DessingHet plaatsvervangend hoofd van het Internationale Rode kruis meldde op twitter ‘hoorbaar geweervuur en rookwolken’. Een team van het Nederlandse Rode Kruis zit vast in oorlogsgebied in Jemen. ,,We schuilen al anderhalve dag in een schuilkelder voor de gevechten'', meldt een teamlid en woordvoerder van de hulporganisatie. Ook presentatrice Floortje Dessing, die in het land is voor opnames van 'Floortje naar het einde van de wereld', zit er ondergedoken. Dessing heeft opnames gemaakt voor haar televisie programma 'Floortje Naar het Einde van de Wereld.' Floortje Dessing, ambassadrice van het Rode Kruis, reisde mee onder de vlag van het de hulporganisatie. Het team zal zo snel mogelijk het land proberen te verlaten, maar de veiligheid staat dat op dit moment niet toe. De schuildkelder in de hoofdstad Sanaa waar Dessing vertoefd wordt beheerd door het Internationale Rode Kruis. Medewerkers proberen in Jemen onder meer brandstof te regelen waardoor waterpompen weer kunnen werken.Jemen, op het Arabisch Schiereiland, is al ruim twee jaar het toneel van oorlogsgeweld en volgens het Rode Kruis hebben bijna tien miljoen mensen dringend behoefte aan schoon drinkwater, eten en medische zorg.'Here we go. Wish me luck', twitterde Dessing bij haar vertrek uit Nederland. Floortje Dessing is ambassadrice van de hulporganisatie.HulpMiljoenen mensen in Jemen hebben direct hulp nodig. Het Rode Kruis opende afgelopen week Giro 7422 om de slachtoffers van de oorlog de levensreddende hulp te kunnen bieden die ze nodig hebben. Er zijn inmiddels tientallen doden en meer dan honderd gewonden gevallen door de gevechten in Sanaa de afgelopen dagen. Het Rode Kruis helpt de ziekenhuizen met het behandelen van de gewonden en het bergen van de doden. Door de blokkade verslechterde de situatie snel. Daardoor zijn veel mensen verstoken van eten, schoon drinkwater en medische hulp. Het aantal cholerabesmettingen en andere ziektes neemt weer toe. Tot nu toe zijn er al bijna een miljoen potentiele cholerabesmettingen. Ook is difterie uitgebroken. In totaal hebben van de 27 miljoen Jemenieten 10 miljoen mensen acuut hulp nodig. Het Rode Kruis roept de strijdende partijen daarnaast op burgerdoelen te sparen en gewonden mensen te mogen evacueren en behandelen. "Dit is een zaak van leven en dood", aldus Rode Kruis-woordvoerder Merlijn Stoffels.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee