PSV verslaat Sparta en kan met riante voorsprong naar de Arena

© ANP Pro Shots

© ANP Pro Shots

thumbnail:
thumbnail:

PSV kan de komende week in alle rust toewerken naar de uitwedstrijd tegen Ajax. De ploeg van trainer Phillip Cocu won zondag met 1-0 van Sparta Rotterdam, en vergrootte de voorsprong op de Amsterdammers tot tien punten. Met die ruime marge ligt de druk in de ArenA bij Ajax, dat bij een nederlaag de landstitel lijkt te kunnen vergeten.

ANP

Zo overtuigend als eerder in het seizoen gaat het niet meer bij PSV.

Eén doelpuntDe overwinning op Sparta was meer dan verdiend, maar het was wel de vierde keer op rij dat de koploper in de eredivisie met één doelpunt verschil won. Tegen FC Twente (4-3) en PEC Zwolle (0-1) ontsnapte PSV door te scoren in blessuretijd, en vorig weekeinde was het in de uitwedstrijd tegen Excelsior aan doelman Jeroen Zoet te danken dat PSV in de slotfase geen punten verspeelde (1-2).

KansenTegen Sparta leek het een kwestie van tijd voordat PSV de score zou openen. In het eerste kwartier lieten de Brabanders meerdere kansen onbenut. Sparta kwam in Eindhoven niet om alleen maar tegen te houden en zocht ook de aanval. Deroy Duarte was na achttien minuten spelen dicht bij een doelpunt. Het bleef in de eerste helft 0-0, tot onvrede van het thuispubliek.

De JongKort na de pauze konden de supporters van PSV alsnog juichen. De wissel die Cocu doorvoerde pakte goed uit. Steven Bergwijn startte in de basis, ten koste van Luuk de Jong. De aanvaller overtuigde in de eerste helft niet, en het was juist De Jong die het verschil maakte. De spits scoorde in de 52e minuut van dichtbij. De spelers van Sparta beklaagden zich bij scheidsrechter Siemen Mulder, omdat De Jong een overtreding zou hebben gemaakt.

Van de huidige clubs die in de eredivisie voetballen, had De Jong tot zondag alleen tegen Sparta nog niet gescoord.

Veilig stellenDe voorsprong bracht niet echt rust in de ploeg van de koploper. Kansen op de 2-0 bleven uit, en Cocu besloot in de slotfase met Derrick Luckassen voor Hirving Lozano een verdedigende wissel door te voeren om de overwinning veilig te stellen. Dat lukte, zodat de indrukwekkende serie resultaten verder wordt uitgebreid.

PSV heeft nu in de eredivisie achttien keer op rij gewonnen in eigen stadion. Dat lukte de koploper in 2005 voor het laatst.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee