Sociaal zwakkeren trekken van Randstad naar Limburg

© De Limburger/Johannes Timmermans

Krimpregio’s aan de randen van Nederland zijn in trek als vestigingsplaats voor sociaal economisch zwakken uit de Randstad.

Wiel Beijer

Ook Limburg is populair, met name steden in de regio Parkstad.

Goed sociaal beleidIn Heerlen en Kerkrade is de instroom in de bijstand door verhuizingen van elders de afgelopen jaren fors toegenomen, tot wel 50 procent. Gemeenten wijten dit aan het goede sociale beleid dat zij voeren en aan het voorhanden zijn van voldoende goedkope woonruimte op de particuliere markt.

Ook de gemeente Maastricht kent een vrij grote groei van deze instroom, terwijl de stad juist een relatief laag gebruik van de bijstand kent. Roermond en Venlo hebben er ook last van, maar beduidend minder. Sittard-Geleen nauwelijks.

RandstadVeel bijstandsmigranten komen uit de grote steden in de Randstad. Ze gaan er weg omdat zij met hun lage inkomen en vaak schulden geen betaalbare woonruimte kunnen vinden. Het komt voor dat deze mensen door hulpverleners geadviseerd worden om te verhuizen. Zij zoeken en vinden in krimpregio’s woonruimte in kwetsbare wijken of verouderde vakantieparken.

Indien deze mensen in een krimpstad woonruimte vinden, kan een gemeente ze niet weigeren als zij aankloppen bij de sociale dienst. "Als die mensen hier eenmaal wonen en zijn ingeschreven, moeten wij bijstand verstrekken", zegt Heerlens wethouder Peter van Zutphen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee