Sociaal zwakkeren trekken van Randstad naar Limburg

Print
Sociaal zwakkeren trekken van Randstad naar Limburg

Afbeelding: De Limburger/Johannes Timmermans

Krimpregio’s aan de randen van Nederland zijn in trek als vestigingsplaats voor sociaal economisch zwakken uit de Randstad.

Ook Limburg is populair, met name steden in de regio Parkstad.

Goed sociaal beleid
In Heerlen en Kerkrade is de instroom in de bijstand door verhuizingen van elders de afgelopen jaren fors toegenomen, tot wel 50 procent. Gemeenten wijten dit aan het goede sociale beleid dat zij voeren en aan het voorhanden zijn van voldoende goedkope woonruimte op de particuliere markt.

Ook de gemeente Maastricht kent een vrij grote groei van deze instroom, terwijl de stad juist een relatief laag gebruik van de bijstand kent. Roermond en Venlo hebben er ook last van, maar beduidend minder. Sittard-Geleen nauwelijks.

Randstad
Veel bijstandsmigranten komen uit de grote steden in de Randstad. Ze gaan er weg omdat zij met hun lage inkomen en vaak schulden geen betaalbare woonruimte kunnen vinden. Het komt voor dat deze mensen door hulpverleners geadviseerd worden om te verhuizen. Zij zoeken en vinden in krimpregio’s woonruimte in kwetsbare wijken of verouderde vakantieparken.

Indien deze mensen in een krimpstad woonruimte vinden, kan een gemeente ze niet weigeren als zij aankloppen bij de sociale dienst. "Als die mensen hier eenmaal wonen en zijn ingeschreven, moeten wij bijstand verstrekken", zegt Heerlens wethouder Peter van Zutphen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen