Burgemeester Maastricht vraagt staatssecretaris gezin niet uit te zetten

© Facebook/Jolanda Gerbecks

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht heeft staatssecretaris Mark Harbers een brandbrief gestuurd waarin ze oproept het Afghaanse gezin Rezaie niet het land uit te zetten.

Ivo Kok

Het sinds twee jaar in Maastricht woonachtige gezin Rezaie (vader, moeder en drie zoons van achttien, zestien en twaalf jaar) is uitgeprocedeerd en zal binnenkort worden uitgezet naar Afghanistan.

'Veilig'Afghanistan wordt door de Nederlandse regering inmiddels als veilig beschouwd. Dat stempel leidt tot afgrijzen bij organisaties als Amnesty International, ­Unicef en Stand up for Afghans, die stellen dat het land allesbehalve veilig is.

Discretionaire bevoegdheidBurgemeester Penn-te Strake roept staatssecretaris Harbers (VVD, Vluchtelingenzaken) nu op om gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid. Die komt er kort gezegd op neer dat er in individuele gevallen kan worden afgeweken van het algemeen geldende beleid. De burgemeester heeft de brief gestuurd op aandringen van de gemeenteraad. Een petitie tegen uitzetting is in de stad 16.000 keer ondertekend.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee