Politie zag overlast in Broeksittard aankomen

Zwerfafval bij de flats aan de Jan Steenstraat.

Zwerfafval bij de flats aan de Jan Steenstraat.© Annemiek Mommers

Het verbaast de politie niet dat de Sittardse wijk Broeksittard zit opgezadeld met zwerfvuil, drugshandel en vervelende hangjongeren.

Bart Ebisch

In een reactie op klachten van buurtbewoners, die onlangs voor de tweede keer in korte tijd aan de bel trokken bij de gemeente Sittard-Geleen over misstanden, meldt wijkagent Peter Albertoe dat hij de problemen had zien aankomen.

"Dit was op voorhand aangegeven en verbaast ons niets.” Daarmee doelt Albertoe op het beeindigen van het veiligheidsproject Veilige Buurten Team (VBT) op 1 januari.

ToezichtVan 2011 tot eind 2016 hield de wijkagent samen met meerdere netwerkpartners dagelijks toezicht in de wijk. Die partners waren de wijkcoördinator van de gemeente, een opbouwwerker, woonconsulenten van ZOwonen, het Veiligheidshuis en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) en toezichthouders van de gemeente.

Lees ook: Buurt is herrie, drugs en rommel van 'voornamelijk Marokkaanse jongeren' zat

"We waren dagelijks in Broeksittard aanwezig en pakten als team alle knelpunten integraal aan. We hadden de openbare orde grotendeels onder controle. Ook belegden wij zeer regelmatig bijeenkomsten met de buurtbewoners. Zij stelden een top drie samen, waar wij als netwerkpartners samen met de buurtbewoners aan gingen werken tot de volgende wijkbijeenkomst.”

OverlastEen van de effecten was een daling van het aantal afvaldumpingen met 75 procent, zegt Albertoe. "Al met al hebben wij in die vijf jaar de overlast kunnen terugdringen tot een aanvaardbaar niveau.”

De overlast neemt toe sinds de opheffing van het VBT, klagen burgers. In plaats daarvan is op 1 januari een gebiedsteam opgericht "dat zich met name bezighoudt met problemen die zich achter de voordeur afspelen”, aldus Albertoe. Daar komt bij dat vanwege financiële tekorten "politie en gemeente reguliere diensten nauwelijks kunnen invullen en dit ten koste gaat van de wijkdiensten van zowel wijkagent als BOA’s”.

Niet bezuinigenAfgelopen zomer trokken inwoners van de centra van Geleen en Sittard al aan de bel over het gebrek aan toezicht. De gemeente erkende toen dat handhaving ‘aangescherpt kon worden’. De gemeenteraad riep B en W vorige maand in een motie op het voornemen vier extra BOA’s aan te stellen niet weg te bezuinigen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee