Gevaarlijke explosieven bij nieuwbouwprojecten in kaart gebracht

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie © Ermindo Armino

Om gevaarlijke situaties bij nieuwbouwprojecten te voorkomen, heeft Nederweert een munitieonderzoek laten doen. Het resultaat: een rapport en een kaart voor intern gebruik, om te voorkomen dat mensen naar de mogelijk gevaarlijke explosieven op zoek gaan.

Pieternel Kellenaers

Een locatie vol explosieven uit de Tweede Wereldoorlog die verklapt kan worden, is het gebied rond de Florastraat in Nederweert. Reden: de bommen en granaten zijn daar in de jaren zeventig al uit de grond gehaald toen de wijk is gebouwd.

SchatzoekertjeVerder blijft het onderzoek dat Teun Leeuwerik (21) voor de gemeente Nederweert verrichtte voor intern gebruik. "Om te voorkomen dat mensen schatzoekertje gaan spelen, de meeste explosieven zijn namelijk nog niet ontploft en dus gevaarlijk."

Leeuwerik studeert in Nijmegen voor planoloog en regelde zelf een stage. Niet omdat het vanwege zijn opleiding moest maar omdat het hem leuk leek dat als zomerbaantje te doen. Hij schreef rond zijn woonplaats Meijel gemeenten in Limburg en Brabant aan voor een stage op de afdeling ruimtelijke ordening. Nederweert hapte toe.

Granaten gedumptLeeuwerik benaderde (amateur) historici uit de gemeente en dook het archief in. "Daar trof ik een brief aan van een inwoner die veertig jaar na de oorlog schreef dat hij de granaten die hij op zijn land aantrof in een sloot had gedumpt. De gemeente heeft toen de munitie laten verwijderen. Zoiets is beslist vaker gebeurd: uit de kanalen is ook al heel wat munitie opgedoken. Aan de hand van vindplaatsen van munitie en gegevens over waar veel gevochten is heb ik een kaart voor de gemeente kunnen maken.”

Gemeenten zijn niet verplicht een munitiekaart op te laten stellen maar het gebeurt volgens Leeuwerik wel steeds meer. "Het aantal Nederlandse gemeentes dat een munitiekaart heeft laten maken, is net niet op twee handen te tellen en de meeste gemeenten daarvan hebben het recent laten doen. Ook hier in de regio zijn nu gemeenten geïnteresseerd maar ik ben met mijn master bezig en wil eerst mijn opleiding afmaken."

GoedkoperDe gemeente Nederweert wil de inventarisatie van Leeuwerik gebruiken om te beoordelen of nader onderzoek nodig is. Leeuwerik: "Bij een groot bouwplan is aanvullend onderzoek goedkoper dan wanneer de bouw moet worden stilgelegd."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee