'Glijbaan VenloStormt had onbeheersbaar kunnen worden'

© De Limburger

De superglijbaan die na een dodelijk ongeval uit het parcours van VenloStormt werd geschrapt, had daags erna ‘gemakkelijk voor een onbeheersbare en onverantwoorde situatie' kunnen zorgen.

Daan de Hulster en Paul Bots

Dat schrijft het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) in een evaluatie van het traject dat leidde tot de vergunning voor het evenement dat in juni plaatsvond. De 29-jarige Gitte Leurs uit Buchten kwam op zaterdag om het leven nadat een andere deelnemer op haar was gevallen.

Probleem"Wij denken dat wanneer vele tientallen runners zo kort achter elkaar de superglijbaan waren afgegaan, de situatie gemakkelijk onbeheersbaar en onverantwoord zou zijn geworden”, schrijft het IFV. "Als er met zo weinig deelnemers op zaterdag al een botsing was, zou daar op zondag ook sprake van zijn geweest. Dan was niet het wedstrijdelement, maar het grote aantal (ongetrainde) deelnemers het probleem geweest. Al met al kan de vraag worden gesteld of deze hindernis wel in het parcours had mogen worden opgenomen.”

NoodlottigHet IFV beantwoordt deze vraag zelf niet. Uit de evaluatie van het instituut komt naar voren dat het overlijden van Leurs een noodlottig ongeval was. Dit kwam volgens het IFV door een combinatie van factoren: een hoge glijbaan, het wedstrijdelement en het troebele Maaswater waar de deelnemers in terecht kwamen. Leurs gleed van de zeven meter hoge en 24,5 meter lange superglijbaan het water in, tijdens de finale van het onderdeel Sprintstorm, waarna er een andere deelnemer op haar viel. Het slachtoffer verdween onder water en kwam niet meer boven. Duikers haalden haar negen minuten later uit het water. Volgens het IFV werd Leurs waarschijnlijk door het troebele Maaswater niet snel gevonden.

AandachtHet IFV stelt dat de gemeente Venlo veel aandacht had voor de vergunning. Er was oog voor een breed scala aan risico’s. Volgens het IFV was het potentieel aan risico’s groter dan waar men vooraf rekening mee hield. Het IFV stelt dat er meer aandacht moet komen voor de functionele of gebruiksveiligheid van de hindernissen en voor veiligheid in en op het water komen.Lees hier het volledige rapport (pdf).Voor deze combinatie van risico’s was volgens het IFV weinig aandacht. Het instituut vindt dat het de gemeente aan deskundigheid ontbrak. "Bij het volgende evenement moet de gemeente zich daar meer rekenschap van geven”, schrijft het IFV. Zo zouden het leger en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bij zogeheten obstacle runs betrokken kunnen worden.

VervolgingHet Openbaar Ministerie voert een strafrechtelijk onderzoek uit naar het ongeval tijdens VenloStormt, waaraan 5700 mensen meededen. Een woordvoerder van het OM laat maandag desgevraagd weten dat het onderzoek vordert. Binnenkort wordt besloten of naar aanleiding daarvan vervolging wordt ingesteld.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal