Kritiek op onderzoeksrapport fraudezaak oud-topambtenaar

De politie viel de woning van Pieter H. en Diana Noppers afgelopen maart binnen.

De politie viel de woning van Pieter H. en Diana Noppers afgelopen maart binnen.© De Limburger/Peter Schols

Het rapport dat is opgesteld in opdracht van de gemeente Helmond mag niet zonder meer als bewijsstuk dienen in de grote fraudezaak tegen Pieter H. en zijn partner Diana Noppers, de voormalige gemeentesecretaris van Leudal.

Bram van der Heijden

Dat vinden hun advocaten, die maandag tijdens een regiezitting bij de rechtbank in Den Bosch grote kritiek uitten op de totstandkoming van dit onderzoek.

WitwassenHet rapport vormt een van de voornaamste bewijsstukken van het Openbaar Ministerie dat stelt dat Pieter H. als ambtenaar van de gemeente Helmond zijn oud-werkgever voor zo’n 450.000 euro heeft benadeeld door frauduleus handelen. Zijn toenmalige partner, Diana Noppers, zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan het witwassen van het met criminele activiteiten verkregen geld. Zij ontkent de beschuldigingen aan haar adres.

PWC en I-tekDe gemeente Helmond liet dit jaar forensische onderzoekers van de bureaus PWC en I- tek onderzoeken hoe omvangrijk de door Pieter H. gepleegde fraude zou kunnen zijn. Na maandenlang onderzoek kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat H. in hun ogen tussen 2014 en 2016 alleen al voor bijna 450.000 euro heeft gefraudeerd.

Frauduleuze constructiesIn het onderzoek is ook gekeken naar de door H. en zijn partner Diana Noppers toegepaste methodes om te frauderen met Helmonds gemeentegeld. Daarbij zouden ook bedrijven die zaken deden met het stel actief mee hebben gewerkt met het opzetten van frauduleuze betalingsconstructies die ten koste gingen van de gemeente Helmond. Het is nog niet duidelijk of deze andere bedrijven ook als verdachte worden aangemerkt in de strafzaak.

Kasteel EyckholtPieter H. was de eigenaar van Kasteel Eyckholt in Roosteren. Nadat de inmiddels in Sittard woonachtige H. werd bestempeld als verdachte ging het in het kasteel gelegen restaurant failliet. Inmiddels heeft het kasteel een andere eigenaar en is het restaurant weer nieuw leven ingeblazen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee