'Maas schrappen uit parcours VenloStormt'

De glijbaan op VenloStormt. © Mara van den Oetelaar

De Maas moet geschrapt worden uit het parcours van hindernissenwedstrijd VenloStormt.

Daan de Hulster en Paul Bots

Dat vinden burgemeester Antoin Scholten van de gemeente Venlo en Menno van Duin, lector Crisisbeheersing van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV).

GlijbaanTijdens de vorige editie van VenloStormt in juni kwam de 29-jarige Gitte Leurs uit Buchten om het leven nadat ze van een hoge glijbaan de Maas in gleed en vervolgens door een andere deelnemer werd geraakt. Hoewel er volgens het IFV op dat moment voldoende duikers aanwezig waren, wisten deze het slachtoffer pas na negen minuten boven water te halen. Volgens het IFV is het troebele Maaswater er waarschijnlijk de oorzaak van dat de vrouw niet snel werd gevonden.

Lees ook: 'Glijbaan VenloStormt had onbeheersbaar kunnen worden'

Troebel rivierwaterHoewel burgemeester Scholten maandag zei dat hij het rapport van IFV eerst intern en met VenloStormt wil bespreken, gaf hij aan er voorstander van te zijn de Maas te schrappen. “Want de factor van de troebele rivierwater springt er pregnant uit”, aldus Scholten. “Ik zou niet willen dat er opnieuw een ongeval plaatsvindt met een dodelijk slachtoffer. Het lijkt me verstandig het parcours anders uit te zetten.”

Van Duin, auteur van een onderzoeksrapport over de door Venlo verleende vergunning voor het evenement, sluit zich bij Scholten aan. “De vraag is of je dit risico moet willen nemen. Er kunnen mensen te water gaan die vermoeid zijn of slecht kunnen zwemmen. De kans dat die mensen niet uit de Maas gehaald worden is aanwezig. Duikers kunnen niet alles zien.”

De organisatie van VenloStormt zegt de Maas te schrappen als de gemeente dat wil. In de plannen voor 2018 zijn echter nog wel enkele obstakels opgenomen die in de Maas uitkomen, stelt Jeroen Kouwenberg namens de organisatie. “Nee, geen glijbaan meer. Daar zijn we wel van genezen.”

ZorgvuldigVolgens het IFV is het proces dat leidde tot een vergunning van Venlo voor het evenement ‘behoorlijk zorgvuldig verlopen’. “Er is een forse inspanning geleverd door de organisatie en overheid een veilig evenement te organiseren”, aldus Van Duin. Volgens hem was er voldoende aandacht voor de risico’s, maar onvoldoende aandacht voor de combinatie van de risico’s. “Het is ook de vraag of er voldoende expertise was. We zien dat niet als verwijt, maar als constatering”, aldus Van Duin. Hij raadt de gemeente aan extra deskundige kennis in te schakelen, bijvoorbeeld Defensie of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Ook vindt hij dat de gemeente tijdens het evenement meer ter plaatse moet zijn om te bekijken hoe een dergelijke happening verloopt. De organisatie juicht dat toe.