Floortje Dessing ontsnapt uit Jemen

© ANP

Televisiemaakster Floortje Dessing is maandag succesvol het door oorlog verscheurde Jemen ontsnapt. Ze is samen met hulpverleners van het Rode Kruis veilig geland in het nabijgelegen Djibouti.

AD

Dessing verschool zich de afgelopen dagen met hulpverleners van het Rode Kruis in de kelder van het Rode Kruis-hoofdkwartier in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. De Nederlanders belandden daar in de burgeroorlog die hevig was opgelaaid. De coalitie, onder aanvoering van Saoedi-Arabië, vecht daar tegen door Iran gesteunde Houthi-rebellen met onder meer tanks en mortieren. Dessing was in Jemen voor opnames van haar televisieprogramma Floortje naar het einde van de wereld.

Veilig"Ik ben immens dankbaar dat ik veilig en wel op weg naar huis ben, maar tegelijkertijd besef ik ook dat voor de burgers van het land het conflict onverminderd hard doorgaat", aldus Floortje vanuit Djibouti. "Ik ben me bewust van het feit dat voor de inwoners van Jemen het leed nog niet geleden is en heb ontzettend veel respect voor de hulpverleners van het Internationale Rode Kruis die zijn achtergebleven om hulp te verlenen."Afschuwelijk"Wij hebben het land kunnen verlaten, maar de mensen daar kunnen geen kant op en zitten vast in een afschuwelijk conflict", aldus woordvoerder Merlijn Stoffels, die samen met Floortje Dessing en het team van het Rode Kruis meereisde. "Laten we hun lot niet vergeten."

De groep hoopt zo snel mogelijk door te kunnen vliegen naar huis.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee