Hub Schnackers tijdelijk bestuurder bisdom

Print
Hub Schnackers tijdelijk bestuurder bisdom

Afbeelding: De Limburger/Jeroen Kuit

Vicaris-generaal Hub Schnackers is gekozen tot tijdelijk bestuurder van het bisdom Roermond.

Hij zal het bisdom leiden tot Rome een opvolger heeft gevonden voor bisschop Frans Wiertz, die zaterdag op zijn 75e verjaardag afscheid nam.

Bestaand beleid
De benoeming van Schnackers tot administrator werd aan het eind van de middag bekend gemaakt. Hij is volgens het kerkelijk recht voorgedragen door het kathedraal kapittel, het hoogste adviesorgaan van de bisschop. De administrator moet, volgens diezelfde regels, het bestaande beleid continueren.

Paus Benedictus XVI
Schnackers (71) werd geboren in Bocholtz. Hij studeerde theologie in Heerlen en Regensburg, waar hij promoveerde bij Jozef Ratzinger, de latere paus Benedictus XVI. Schnackers werd in 1974 tot priester gewijd. Behalve vicaris-generaal is hij pastoor van de heilige Martinusparochie in Vlodrop. Eerder was hij pastoor in Heer en deken van Kerkrade.

Geen verrassing
Dat Schnackers is verkozen tot administrator is geen grote verrassing. Hij was als vicaris-generaal al  eerste vervanger van de bisschop in geval van ziekte. Schnackers zal het waarnemerschap uitvoeren in nauw overleg met hulpbisschop Everard de Jong, overigens ook vicaris-generaal. Waarom het kapittel niet voor de hulpbisschop heeft gekozen, kan bisdomwoordvoerder Matheu Bemelmans niet zeggen. “De vergadering van het kapittel is besloten, ik weet niet welke argumenten er precies zijn gewisseld.” Overigens is Schnackers zelf proost - ofwel voorzitter - van het kapittel.

Toeval
Volgens Bemelmans zegt Schnackers aanstelling tot waarnemer niets over zijn ‘kansen’ ook de nieuwe bisschop te worden. “Dat zijn echt twee heel gescheiden trajecten.” Dat Wiertz in 1993, toen Rome hem koos als opvolger van Jo Gijsen, ook voorzitter was van het kapittel, noemt de woordvoerder toeval.

Lees ook: Bisschop Frans Wiertz: Neem eens tijd om écht te luisteren

Oogziekte
Bisschop Wiertz diende in maart dit jaar zijn ontslag in bij paus Franciscus. Hij lijdt aan een progressieve oogziekte en wordt langzaam blind. Dat maakte het dagelijkse werk steeds lastiger. Nadat de paus begin mei Wiertz’ ontslag accepteerde, startte ook de officiële zoektocht naar een opvolger. Volgens insiders kan die nog wel tot mei volgend jaar duren, onder meer omdat er in de coulissen van de katholieke kerk verdeeldheid is over de vraag ‘welke kleur’ de opvolger zou moeten hebben. Kiezen we een bisschop in de stijl van Franciscus - een hervormer - of loopt deze paus te hard van stapel en moet de boel afgeremd worden met een behoudender bisschop.

Voorkeur
Wiertz zelf wilde vorige week in gesprek met De Limburger weinig kwijt over zijn persoonlijke voorkeur. “Ik weet welke kandidaten er vanuit Nederland in Rome zijn voorgedragen, maar dat ga ik niet zeggen. Het enige wat ik erover wil opmerken is dat het goed zou zijn als we het huidige beleid in dit bisdom kunnen voortzetten.” Wiertz is een groot aanhanger van Franciscus. 

Frans Wiertz neemt zaterdag publiekelijk afscheid. Dat gebeurt met een mis in de Christoffelkathedraal in Roermond. Die begint om 10.30 uur. Aan de viering nemen voor zover nu bekend achttien bisschoppen deel, onder wie twee kardinalen.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje