Winants weg als burgemeester Brunssum, Gerd Leers vervanger

Gerd Leers (L) en Luc Winants.© De Limburger

Burgemeester Luc Winants van Brunssum maakt plaats voor Gerd Leers. Dat heeft gouverneur Theo Bovens maandagavond meegedeeld aan de fractievoorzitters.

Hans Goossen en Theo Sniekers

De benoeming gaat per 1 januari in. De 66-jarige oud-minister en voormalig burgemeester van Maastricht krijgt opdracht orde te scheppen in de politieke chaos in Brunssum.

Jo PalmenEen meerderheid van de Brunssumse raad benoemde Jo Palmen vorige maand tot wethouder, tegen het advies van burgemeester Winants in en zonder de uitkomsten van een integriteitsonderzoek af te wachten. Die uitkomsten bleken vernietigend uit te pakken voor Palmen, maar waren voor de coalitiepartijen, die een krappe meerderheid in de raad hebben, geen aanleiding op hun schreden terug te keren.

OnacceptabelVoor Winants ontstond daardoor een onwerkbare situatie omdat hij als burgemeester verder moest met een wethouder die hij niet wilde. Ook gouverneur Bovens uitte zijn onvrede over de gang van zaken in Brunssum. Hij noemde het onacceptabel dat een gemeenteraad de uitkomsten van een integriteitsonderzoek naast zich neer legt. Volgens Bovens betekende dat het "faillissement van het integriteitsbeleid."

HerindelingVolgens gedeputeerde Ger Koopmans moet Brunssum eerst zijn zaken op orde krijgen en is de herindeling met Heerlen en Landgraaf niet aan de orde. "Heerlen en Landgraaf moeten een sterke centrumgemeente worden, Brunssum speelt daarbij geen rol."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal