Einde aan ruzie: Sjeng Kraft Kompenei splitst zichzelf op

© Harry Heuts

De Sjeng Kraft Kompenei in Maastricht valt uiteen in twee aparte stichtingen. Een deel van het huidige vermogen gaat via een apart fonds naar nader te benoemen goede doelen.

René Willems

Met de afsplitsing komt een einde aan de ruzie binnen het bestuur van de Sjeng Kraft Kompenei. Drie bestuurs­leden gaan verder in de nieuwe stichting, de anderen blijven verbonden aan de Kompenei.

StumpkeszittingDe nieuwe stichting neemt voortaan de organisatie van de jaarlijkse Stumpkeszitting voor haar rekening. Daarnaast komt er een nieuw evenement in de carnavalssfeer. Bij de onderhandelingen is afgesproken dat de nieuwe stichting 85.000 meekrijgt als basisgarantie voor die toekomstige evenementen.

VoorkomenDe Sjeng Kraft Kompenei houdt zelf 225.000 euro achter de hand voor eventuele calamiteiten bij de 11devande11de, de start van het carnavalsseizoen op het Vrijthof. "We hebben dat ingevoerd na het drama met het Zomerparkfeest in Venlo", zegt bestuurslid Rob Knubben. "De organisatie is daar toen aan onderdoor gegaan. Dat willen wij per se voorkomen."

Er blijft bij die verdeling nog een ton over. Dat geld gaat naar goede doelen. "Dat was eerder al binnen de Sjeng Kraft Kompenei afgesproken", benadrukt Knubben. Er komt een aparte commissie die het geld de komende twee jaar verdeelt. In die commissie zitten vertegenwoordigers van beide stichtingen. "Als het geld op is, wordt het fonds in prin­cipe weer opgeheven."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee