Heerlen krijgt primeur van tentoonstelling Basquiat

Een werk van Basquiat in Londen.

Een werk van Basquiat in Londen.© AFP

Het Heerlense kunstencentrum Schunck krijgt de Europese première van de tentoonstelling Before Basquiat. Daarin zal uniek vroeg werk te zien zijn van de Amerikaanse neo-expressionistische schilder Jean-Michel Basquiat.

Siebrand Vos

Basquiat (1960-1988) begon in New York als grafitti-artiest. Onlangs werd een schilderij van hem, Skull, voor 110 miljoen dollar verkocht. Ook vroeg werk van Basquiat is kostbaar, waardoor tentoonstellingen voor kleine instellingen als Schunck niet eenvoudig te verzekeren zijn.

Mission impossible Artistiek leider Lene ter Haar was twee weken geleden in Detroit, waar de tentoonstelling Before Basquiat nu te zien is. Ter Haar: "Het vertelt het unieke verhaal over de begintijd van Basquiat. De tentoonstelling dubbelt niet met de grote tentoonstelling die nu in Londen te zien is en later naar Frankfurt gaat. Wij zijn heel blij dat het is gelukt. Het blijft een groot project voor ons – een mission impossible die is geslaagd."

Schunck verwacht van februari tot mei 2019 met Basquiat tienduizenden bezoekers te trekken. Ter Haar: "Wij geven er als Schunck nog wel een eigen draai aan, waar we al volop mee bezig zijn. Er is natuurlijk een connectie met de urban cultuur in Heerlen."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee