Nieuw stukje Limburg gaat voorlopig op slot

Print
Nieuw stukje Limburg gaat voorlopig op slot

Het ruileiland in de Maas. Afbeelding: Johannes Timmermans

Eijsden-Margraten wordt op 1 januari 13 hectare groter. De gemeente krijgt er een stukje België bij. Een noodverbandje moet voorkomen dat daar volgend jaar gekke dingen gebeuren.

Het internationaal recht zit vol mazen. Zo mag Nederland niks maar dan ook helemaal niks regelen op Belgisch grondgebied. Daardoor is het Belgisch schiereilandje in de Maas bij Oost-Maarland dat op 1 januari officieel Nederlands wordt, ­vanaf dat moment tijdelijk vogelvrij.

Beschermd
De gemeente Eijsden-Margraten bereidt een wijziging van het bestemmingsplan voor, waardoor dat nieuwe stukje Nederland alsnog beschermd is tegen ongewenste ruimtelijke ontwikkelingen. Maar die procedure kan pas na de formele overdracht van dat stukje grond opgestart worden.

Doorgaans duurt het wel een paar maanden voordat zo’n wijziging van het bestemmingsplan rond is. De gemeente moet de plannen eerst ter inzage leggen. Belanghebbenden kunnen beroep aantekenen. Pas als de Raad van State zich daarover heeft uitgesproken, is het plan onherroepelijk.

Theoretisch

 


In de tussentijd kan er theoretisch van alles en nog wat gebeuren op dat verscholen schiereilandje in de Maas. Iemand zou er een nieuwe weg kunnen aanleggen. Boeren die er hun vee laten grazen, zouden de huidige weilanden kunnen omzetten in akkers. Bomen zouden gekapt kunnen worden.

 

Om dat allemaal te voorkomen - want de afspraak is dat het schier­eiland na de overdracht aan Nederland beschermd natuurgebied blijft - leggen B en W de gemeenteraad volgende week een voorbereidingsbesluit voor. Daarmee wordt de huidige situatie voor maximaal een jaar bevroren.

 

Niets veranderen
Het geeft de gemeente de kans om de geplande wijziging van het bestemmingsplan in alle rust uit te werken. In de tussentijd mag er op dat nieuwe stukje Eijsden-Margraten niets veranderen wat de toekomstige bestemming ‘beschermde natuur’ zou kunnen bedreigen.

 

Het schiereilandje is over land alleen vanuit Nederland te bereiken. Dat maakt het voor de Belgische politie vrijwel onmogelijk in te grijpen als daar iets onoorbaars gebeurt. Door het over te dragen aan Eijsden-Margraten krijgt de Nederlandse politie daar straks eindelijk zeggenschap.

Ruil


In ruil voor die zestien hectare grond krijgt de Waalse gemeente Visé aan de overkant van de Maas, bij de sluizen van Ternaaien, twee stukjes grond die nu nog tot Nederland behoren. Het gaat om net iets meer dan drie hectare. De overdracht van het schier­eilandje van Visé aan Eijsden-Margraten is pas de tweede officiële grenscorrectie tussen Nederland en België in 175 jaar. In 1999 is in Zeeuws-Vlaanderen een grenscorrectie doorgevoerd omdat een paar stukjes land door de aanleg van het kanaal van Gent naar Terneuzen aan de ‘verkeerde’ kant van het water lagen.