Oproep aan minister: schrap benoeming omstreden wethouder Brunssum

Print
Oproep aan minister: schrap benoeming omstreden wethouder Brunssum

Jo Palmen (L) in de raadzaal. Afbeelding: Luc Lodder

Brunssum - Minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken moet de benoeming van wethouder Jo Palmen ongedaan maken.

Dat vragen de oppositiepartijen in Brunssum (CDA, PvdA, VVD en SP).

Risico
Volgens hen is de benoeming in strijd met het algemeen belang, omdat onderzoek heeft aangetoond dat Palmen een integriteitsrisico heeft. Hij ligt al geruime tijd persoonlijk met de gemeente in de clinch over een stuk grond en dreigt met een schadeclaim over alle procedures die daarover gevoerd zijn. Daarnaast is zijn gedrag een risico; hij laat zich geregeld beledigend uit, onder meer in columns.

Lees meer over Jo Palmen: Wie is die man die al jaren de lokale politiek gijzelt?

Volgens de lokale partijen die Palmen steunen (BBB Lijst Palmen, PAK, Lijst Borger en BCD) zijn de risico’s afgedekt. Palmen heeft gezegd dat er geen claim komt zolang hij wethouder is en schrijft geen columns meer.

Burgemeester weg
Afgelopen week wees een meerderheid van de gemeenteraad een motie van wantrouwen tegen Palmen af. Een kleine week later besloot burgemeester Luc Winants op te stappen omdat hij geen deel wil uitmaken van een college dat de regels voor integer bestuur aan de laars lapt.