Born voelt zich stiefkind van Sittard-Geleen

Print
Born voelt zich stiefkind van Sittard-Geleen

Bijna zeventien jaar na de fusie met Sittard en Geleen laait in Born de discussie over de resultaten op. Afbeelding: Annemiek Mommers

Geleen - Born afscheiden van de fusiestad Sittard- Geleen. Het is een actie waar Piet van Meel uit Holtum zich sterk voor maakt. Hij vindt dat de dorpen achtergesteld worden. Tijd om reacties te peilen.

Sergio Klein, de uitbater van ijssalon annex lunchroom Casa Piano in Born vindt dat er weinig deugt van het gemeentelijke beleid voor de dorpen in Sittard-Geleen. "De horeca krijgt geen medewerking als mensen iets nieuws willen beginnen, winkels verdwijnen, in de dorpen mag nauwelijks gebouwd worden", roept hij uit. 

Niet realistisch
Maar ondanks zijn kritische instelling vindt hij een actie voor afscheiding van Born - zoals Piet van Meel uit Holtum bepleit - niet realistisch. "Dat krijg je er in Den Haag nooit doorheen. Sittard- Geleen heeft het financieel ook al zwaar genoeg. Zonder Born staan ze meteen onder curatele. We kunnen beter actievoeren om een ander college te krijgen."

Sinterklaas kapoentje schalt deze maandagmiddag uit de geluidsinstallatie in het winkelhart van Born. Anton Schmeits, gepensioneerd agent van de rijkspolitie, woont sinds 1971 in het dorp. Hij is bereid om een actie voor afscheiding te steunen. "Er is al genoeg gecentraliseerd. Neem het zwembad Het Anker in Buchten dat ze naar Geleen willen verplaatsen."

Verdeeld
De meningen op straat over afscheiding zijn verdeeld. Sommigen vinden het een gepasseerd station nu de fusie met Sittard-Geleen al bijna zeventien jaar een feit is. Helaas willen veel voorbijgangers niet met hun naam worden genoemd. "Die actie voor afscheiding is onzin. De tijd van kleinschaligheid is voorbij", stelt een man die vijf jaar in Born woont. 

Aan het pittoreske straatje Städgen pleit een bewoner vurig voor afscheiding. "Hoe groter het lichaam, hoe moeilijker te besturen. Mijn naam? Zet die er maar niet in, want ik heb de gemeente nog nodig."

Te druk
Jannie Pijpers woont al 33 jaar in Holtum en komt even boodschappen doen. Ze vindt dat Holtum inderdaad wordt achtergesteld. "Bij ons staat het groen veel te hoog, maar in Sittard ligt het er netjes bij", stelt ze. Daadwerkelijk ondersteunen van een afscheidingsactie gaat haar te ver. "Ik heb het te druk."

Ook Pijpers noemt de pijn van de mogelijke verdwijning van het zwembad in Buchten. Jacques Stel uit Holtum voert actie voor behoud van Het Anker en strijdt tegen de komst van vier windmolens naar industrieterrein Holtum-Noord. "We voelen ons een beetje het stiefkind. Alle leuke dingen gaan weg en wat belastend is voor mens en milieu komt hierheen." Toch is hij geen voorstander van een afscheiding. "Niet realistisch. De gemeenten worden steeds groter, ga maar eens een gemeentebestuur financieren."

Goed signaal
Wethouder Pieter Meekels (GOB, stadsdeelwethouder voor onder meer Born) noemt de actie van Piet van Meel "een goed signaal”. Hij zegt in 2000 zelf met spandoek te hebben gedemonstreerd tegen fusie. "Maar als het besluit is genomen, moet je er ook het beste van maken." Een afscheiding acht hij weinig kansrijk."Kijk maar naar de discussie om Landgraaf bij Heerlen te voegen."

Over verhuizing van Het Anker is volgens Meekels nog geen definitief besluit genomen. 
 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje