Zeldzame archeologische vondst in Bosscherveld

Print
Zeldzame archeologische vondst in Bosscherveld

Afbeelding: Consortium Grensmaas

Bij baggerwerkzaamheden door Consortium Grensmaas in Bosscherveld in Maastricht, is een zeldzaam middeleeuws zwaard gevonden.

Volgens experts stamt het zwaard uit de achtste, negende of tiende eeuw. "Dit zie je maar zelden", verzekert archeoloog Jan Roymans. "We hebben tijdens de werkzaamheden al meer wapens gevonden. Werpbijlen, stukken van zwaarden. Maar dit zwaard is nog intact en dat is een zeldzaamheid. IJzer vergaat snel, het roest, het breekt. Ook het baggerproces kan schade aanrichten."

Restauratie
Het zwaard is overgebracht naar een restauratielab. Daar worden röntgenfoto’s gemaakt om te kijken of eventuele versieringen of inscripties meer kunnen vertellen over de herkomst van het zwaard.

Roymans hoopt voor kerst meer duidelijkheid te krijgen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen