Crisis Brunssum: aanblijven Palmen was breekpunt voor Winants

Print
Crisis Brunssum: aanblijven Palmen was breekpunt voor Winants

Afbeelding: De Limburger/Luc Lodder

Brunssum - Het breekpunt voor Luc Winants om op te stappen als burgemeester van Brunssum was de raadsvergadering waarin een meerderheid een motie van wantrouwen tegen Jo Palmen van tafel veegde.

Winants wil niet langer in een college zitten met een 'fundamenteel gebrek van respect voor een integer bestuur'.

Geen misser
Volgens Winants heeft hij er alles aan gedaan de politieke verhoudingen in Brunssum te verbeteren. Dat dat niet gelukt is betekent niet dat hij gefaald heeft meent de CDA'er: “Al mijn voorgangers hadden hetzelfde probleem. Het ligt dus niet alleen aan mij.”

Leers
Maandag kondigde Winants aan dat hij per 1 januari aftreedt. Tot die tijd zit hij de vergaderingen van raad en college voor en draagt hij dossiers over aan zijn opvolger Gerd Leers.

Gebaar
Door op te stappen wil de afzwaaiend burgemeester een signaal afgeven. Winants weigert deel uit te maken van een college dat de regels rond integriteit aan de laars lapt. De CDA'er moet tot zijn spijt constateren dat hij niet de gewenste middelen heeft om in te grijpen.

Integriteit
Dat laatste probleem speelt volgens Winants niet alleen in Brunssum : "Je ziet in het hele land een vermenging van de onder- en bovenwereld. Doordat criminelen invloed proberen uit te oefenen op politiek en bestuur. Sommige bestuurders nemen het niet zo nauw met integriteit en de politiek heeft te weinig middelen om dat aan te pakken. Bovendien hebben verstandige mensen minder belangstelling om politiek actief te worden. Ook in Brunssum haken raadsleden af. De boze mensen nemen het op veel plaatsen over.”

Opvolging
De procedure voor een opvolger zal pas komende zomer beginnen. Dat heeft te maken met de gemeenteraadsverkiezingen in maart en de vorming van een nieuwe coalitie in Brunssum, liet gouverneur Theo Bovens (CDA) dinsdagavond aan het ANP weten. Dat betekent dat Gerd Leers (CDA) tot zomer 2018 waarnemer in Brunssum blijft.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen