Filmhuis Sittard kent vliegende start

© VVV Sittard-Geleen

Een vliegende start voor het nieuwe filmhuis in Sittard. De alternatieve cinema, vorig najaar verhuisd naar het Ligne-complex, trok de eerste 14 maanden ruim 20.000 bezoekers.

Laurens Schellen

Een nieuw onderkomen, nieuwe kansen. Natuurlijk, de verwachtingen na de verhuizing van het Sittardse filmhuis vorig najaar van de Kapittelstraat naar cultuur-, onderwijs- en winkelcentrum Ligne waren hooggespannen. Zeker bij de bijna 85 vrijwilligers en 3 beroepskrachten.AmbitieMet circa 10.000 bezoekers in het eerste jaar was de doelstelling dan ook ronduit ambitieus en in schril contrast met de vorige ­locatie, hartje binnenstad. Daar beleefde het filmhuis in 2015 met 5700 bezoekers een historisch piekjaar in zijn 29-jarig bestaan, weet Hans de Groot. De Limbrichtenaar (69) is nog steeds bestuursvoorzitter van het vroegere filmhuis Het Domein. Als adviseur is hij nauw betrokken bij de opvolger, filmhuis De Domijnen.RecordsDe nieuwe arthousebioscoop blijkt nu al populairder dan zelfs de grootste optimisten hadden ingeschat, ­leren de eerste bezoekerscijfers die De Domijnen op verzoek van deze krant heeft verstrekt. In de periode tussen de start (september 2016) en medio vorige maand passeerden meer dan 20.000 filmliefhebbers de kassa’s, bevestigt programmeur Freek Huijs (36). Hij kwalificeert de score als verrassend en ver boven verwachting.Nieuwe gezichtenDe Groot bestempelt de cijfers zelfs als spectaculair. "Een veelvoud van wat we gewend waren in ons vorige onderkomen. Zeven maanden na de start in Ligne hadden we al 10.000 bezoekers binnen. Ter vergelijking: in 2006 waren dat er ­amper 2300. We zijn meer dan ­tevreden. Met als extra pluspunt dat we hier steeds meer nieuwe gezichten zien. Voorheen zagen we vooral bekenden.”SuccesformuleHet filmhuisduo voert meerdere verklaringen aan voor het succes. Allereerst beschikt het filmhuis in Ligne eindelijk over een eigentijds onderkomen. "Op onze vorige locaties (in chronologische volgorde: Putstraat, Odasingel en Kapittelstraat, red.) was daar geen sprake van. Die waren geen van alle filmhuiswaardig.” Bovendien is het aantal filmzalen verdubbeld naar twee. Het aantal stoelen is bijna verdrievoudigd tot 144. Tegelijkertijd wijst Huijs erop dat filmhuizen en bioscopen in binnen- en buitenland na een relatief lange periode van recessie de wind weer in de zeilen hebben. "Ondanks de concurrentie van internet en filmverhuurbedrijven.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee