Na halve eeuw nemen Bert en Maria afscheid van hun snackbar

Bert en Maria van Aken zijn aan de laatste twee weken in hun zaak begonnen.

Bert en Maria van Aken zijn aan de laatste twee weken in hun zaak begonnen.© Annemiek Mommers

Bert van Aken was vijftien jaar toen hij zijn ouders begon te helpen in hun frietwagen in Puth. In 1970 volgde een echte snackbar. Na 52 jaar is het mooi geweest, Bert en zijn vrouw Maria stoppen.

Jaco Meijer

De kinderen van basisschool ­Petrus ­Canisius in Puth hebben vorige week al in groepsverband een afscheidstraktatie mogen halen bij snackbar Bert en Maria van Aken. Tot in de garage zaten de kleintjes te smikkelen. Bert denkt er nog nagenietend aan ­terug. „Ik draag in de snackbar altijd een witte jas, dat staat netjes. Zegt een van die jongetjes: ‘bent u de dokter van Puth?’”, vertelt hij met een lach.GemeengoedOp zondag 17 december is de laatste dag. Bert (66) en Maria (65) verhuizen naar een appartement in het hart van Schinnen. De snackbar is verkocht aan de keten Snackpoint. De traktatie voor de kinderen geeft wel aan hoezeer de friture met de dorps­gemeenschap verweven is. "We kennen heel Puth. Kinderen die hier vroeger op een driewieler langskwamen, rijden nu met hun auto voor. Als iemand ziek is in het dorp, weten wij het vaak meteen.”FamiliebedrijfZijn vader Cees begon met een frietwagen in het dorp. Bert ging als jongen van vijftien jaar helpen. In 1970 volgde een echte snackbar langs de Kerkweg, die op een gegeven moment door Bert en Maria werd overgenomen. Pa Cees bleef nog decennia in de zaak helpen. "Het liep boven verwachting goed. Ook vanuit Doenrade, Sweikhuizen en Munstergeleen komen ze hier.”GenotenGeen dag hebben Bert en Maria met tegenzin in de zaak gestaan. "Het is een mooi leven geweest. Het contact met de mensen was het leukste”, zeggen ze. Er was een tijd dat ze zeven dagen per week open waren, later zes. En eerst zelfs tot twee uur ’s nachts. Later werd dat tien uur ’s avonds. Tot 2000 maakten ze hun eigen friet van zelf geschilde aardappelen, direct van de boer.Nooit verzaaktZe hebben nooit personeel ingehuurd. Twee weken per jaar waren ze dicht voor vakantie, maar verder zelden of nooit. Bert: "Ik zou er een hekel aan hebben als mensen voor een dichte deur zouden staan.”GemisZe woonden boven de snackbar. Maar nu is hun nieuwe appartement in Schinnen ingericht. ­Afgelopen nacht hebben ze daar voor het eerst geslapen. Ze ­hebben twee dochters in Puth wonen en de kleinkinderen gaan daar naar school, dus ze komen straks nog wel in het dorp. Een overbuurmeisje van vijf jaar was al onbedaarlijk aan het huilen omdat ze weggaan. Puth zal de gezelligheid van Bert en Maria missen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee