Sterk vermoeden van fraude bij revalidatie-instelling Ciran

Het hoofdkantoor van Ciran in Venlo.

Het hoofdkantoor van Ciran in Venlo.© Google Streetview

Revalidatie-instelling Ciran staat op de rand van een faillissement. Er is een opnamestop ingesteld en er is geen geld meer voor de salarissen van tweehonderd medewerkers.

Serge Sekhuis en Eric Seuren

Drie grote verzekeraars weigeren al maanden de door Ciran verleende zorg nog te vergoeden. Ze vermoeden dat er voor miljoenen is gefraudeerd bij het bedrijf, dat het hoofdkantoor in Venlo heeft. Twee organisaties gelieerd aan Ciran dreigen nu door dit alles failliet te gaan.

Geen salarisHet gaat om de bedrijven Top-Care Health Services en PRB in Venlo. Top-Care behandelt op negen locaties in het land, waaronder Venlo en Maastricht, een groot aantal Ciran-patiënten. De kosten die het bedrijf daarvoor in rekening brengt, worden echter niet meer door Ciran betaald vanwege de fraudediscussie met de verzekeraars. Top-Care en PRB (dat de administratie en ICT van Top-Care verzorgt) zitten daardoor in zulke grote financiële problemen dat in november geen salaris aan hun in totaal tweehonderd medewerkers kon worden betaald. Of zij deze maand wel loon krijgen, is onzeker. De rechtbank in Amsterdam heeft vorige week surseance, uitstel van betaling, verleend aan Top-Care en PRB. Een bewindvoerder beziet nu de levensvatbaarheid van de bedrijven.

PatiëntenDe surseance heeft ook gevolgen voor patiënten van Ciran. Nieuwe behandelingen bij Top-Care worden niet gestart en lopende behandelingen worden 'verantwoord' afgebouwd, zegt de bewindvoerder.

GesjoemeldCiran liep afgelopen voorjaar tegen de lamp na diverse onderzoeken van zorgverzekeraars VGZ, DSW en Zilveren Kruis. Hieruit bleek dat Ciran veelvuldig had gesjoemeld met declaraties over de jaren 2014 tot en met 2016. Zo zou de organisatie bewust hogere tarieven declareren door klachten van patiënten aan te dikken. Sowieso zijn er twijfels of de verleende zorg wel zo ‘zinnig’ en specialistisch is als wordt beweerd. De verzekeraars eisen nu miljoenen aan onterecht verkregen zorggeld van Ciran terug. Nieuwe declaraties worden niet uitgekeerd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee