‘Randweg Ulestraten gaat er gewoon komen’

© Google Maps

Ook al wil de gemeente Nuth er niet aan meewerken, de randweg aan de noordkant van Ulestraten gaat er gewoon komen. Dat stelt de Meerssense wethouder Guido Houben.

Jeroen Geerts

Met name sinds de aanleg van de nieuwe ringweg om Maastricht Aachen Airport heeft Ulestraten te kampen met grote verkeersdruk. Veel zwaar vrachtverkeer probeert via Ulestraten door te steken richting de A2. Om het probleem voor eens en altijd op te lossen, wil de gemeente Meerssen een randweg met vrijliggend fietspad bij het dorp aanleggen.

VreesOmdat die weg deels in het grensgebied met Nuth moet komen, hoopte Meerssen het plan in goed overleg met de buurgemeente verder te ontwikkelen. Maar de gemeente Nuth heeft laten weten niets te voelen voor het plan. Ze vreest dat de randweg het probleem verplaatst naar Schimmert. Bovendien ziet ze het fietspad niet zitten omdat Nuth al een eigen fietsplan heeft opgesteld.

AlternatiefNuth vindt dat Meerssen eerst op zoek moet naar alternatieve oplossingen, bijvoorbeeld in de vorm van verkeersremmende maatregelen in Ulestraten zelf. Echter, de gemeente Meerssen heeft in overleg met omwonenden van de zwaarst getroffen straten al diverse alternatieven onderzocht en ook maatregelen doorgevoerd.

FietspadWethouder Guido Houben van Meerssen is duidelijk: "Voor de aanleg van de randweg hebben wij de medewerking van Nuth niet nodig. Ik ben teleurgesteld dat Nuth niet wil meewerken aan het vrijliggende fietspad. Dit zou de verkeersveiligheid voor fietsers ook op hun grondgebied een stuk veiliger maken. Maar als de randweg er eenmaal ligt, hoop ik dat het met het fietspad ook wel goed zal komen."

BudgetDe gemeente Meerssen vindt het project te belangrijk om niet door te laten gaan. Bovendien heeft de raad al budget beschikbaar gesteld. Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste schop de grond in gaat. Eerst moeten nog onderzoeken worden gedaan, er moet overeenstemming worden bereikt met een aantal grondeigenaren en daarna moet de bestemmingsplanprocedure nog worden doorlopen. De hoop is dat de randweg in 2019/2020 kan worden aangelegd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee