Vissenbescherming grijpt in: goudvis weg uit de klas

Leerlingen uit groep 4 van de Budelse basisschool De Triolier zorgden in de klas met liefde voor hun goudvis. Totdat de Stichting Vissenbescherming ingreep.

Leerlingen uit groep 4 van de Budelse basisschool De Triolier zorgden in de klas met liefde voor hun goudvis. Totdat de Stichting Vissenbescherming ingreep. © Thinkstock

Leerlingen uit groep 4 van de Budelse basisschool De Triolier zorgden in de klas met liefde voor hun goudvis. Totdat de Stichting Vissenbescherming ingreep.

AD/Jelle Krekels

"Is dit wel echt, dacht ik." Schooldirecteur Loes Schalken kan er nog steeds niet over uit. Onlangs werd ze verrast door een telefoontje van Ton Dekker van de Vissenbescherming. Daar waren ‘signalen binnengekomen’ dat er op school een goudvis in een ronde kom zwom. En dat was niet de bedoeling, werd Schalken duidelijk gemaakt.

Bewustwording"Ik was me van geen kwaad bewust. We wilden met de vissenkom juist bereiken dat kinderen zich bewust worden van dieren en hun welzijn. Op onze school hebben we een goed beleid voor de kinderen, maar voor vissen blijkt dat wat minder te zijn", zegt ze met een glimlach. "De goudvissen Hans en Grietje zwommen tot voor kort samen in een kom in groep vier. Totdat een van de twee overleed. We weten niet of dat Hans of Grietje was."

Tien keer lengteIn het telefoongesprek vertelde Ton Dekker haar dat naar de maatstaven van de Vissenbescherming een vissenkom niet meer kan. "Een goudvis heeft een zwemruimte van tien keer zijn lengte nodig. Bij een gewone goudvis heb je dan minstens een aquarium van een meter nodig. Hij moet ook verschuilplekken hebben en dat kan niet in een ronde kom", vertelt Dekker desgevraagd.IngrijpenHet aanschaffen van een groot aquarium voor Hans of Grietje is voor Schalken geen optie. Samen met de vereiste zuurstofinstallatie en de benodigde plantjes kan dat oplopen tot honderden euro’s. Na het ingrijpen van de Vissenbescherming is de goudvis bij een aquariumliefhebber ondergebracht.StrijdTon Dekker en zijn organisatie voeren een felle strijd tegen de vissenkom. Per jaar grijpt de Vissenbescherming zo'n vijf tot zes keer in bij ‘incidenten’. Bijvoorbeeld in restaurants. Een dwingende bevoegdheid hebben ze niet.Of de vis erg ongelukkig is in een vissenkom, is ook voor Dekker een vraag. "Hoe moet je dat bewijzen? Als je het vergelijkt met de normale leefomstandigheden van een goudvis, zegt je gevoel dat het niet goed kan zijn."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee