Werkorganisaties revalidatie-instelling Ciran failliet verklaard

© De Limburger/Le Giesen

De Venlose bedrijven Top Care Health Services en PRB Holding zijn woensdagochtend failliet verklaard.

Serge Sekhuis en Eric Seuren

Voor beide BV’s was eind vorige week al uitstel van betaling aangevraagd en verleend. Het omvallen van vooral Top Care heeft directe gevolgen voor de stichting Ciran, een instelling voor revalidatiezorg. Die besteedt de eigenlijke zorgverlening uit aan negen expertisecentra onder de paraplu van de nu failliete BV.

ConflictTop Care en PRB zijn in financiële problemen geraakt door een conflict dat de stichting Ciran heeft met drie grote zorgverzekeraars. VGZ, DSW en Zilveren Kruis weigeren al maanden om door Ciran ingediende declaraties voor verleende zorg te vergoeden. Zij vermoeden dat er voor miljoenen is gefraudeerd met die declaraties. Zo werden er bijna standaard te hoge intakekosten in rekening gebracht en werden er kosten ingediend voor individuele behandelingen, terwijl veel patiënten in groepssessies zijn behandeld.

Lees ook: Sterk vermoeden van fraude bij revalidatie-instelling Ciran

Geen salarisAls gevolg van de financiële problemen hebben zo’n tweehonderd medewerkers van Top Care en PRB in november al geen salaris meer ontvangen. Of ze in december wel betaald krijgen, is nog ongewis.

De voor de afwikkeling van het faillissement benoemde curator was woensdagochtend niet bereikbaar voor verder commentaar.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee