Vrouwen achter #Metoo zijn 'Times Person of the Year'

© Time

Actrice Ashley Judd, zangeres Taylor Swift en vele andere vrouwen die openlijk verklaarden te zijn aangerand of verkracht, zijn door Time Magazine tot Person of the Year 2017 uitgeroepen.

Renske Baars

Het beroemde tijdschrift kiest ieder jaar een persoon uit die het verschil maakte in de media. Dat was vorig jaar Donald Trump, toen hij de presidentsverkiezingen van Amerika won. Dit jaar zijn het de Stilte Verbrekers: de vrouwen die misbruik binnen hun werk of omgeving aan de kaak stelden.

GelauwerdNiet alleen beroemde vrouwen als Selma Blair, Alyssa Milano en Rose McGowan - allen misbruikt door Hollywood producer Harvey Weinstein - worden door het blad gelauwerd. Aan het woord komen ook de zes medewerkers van een prominent hotel in New York die samen een rechtszaak aanspanden omdat ze allen waren aangerand door een hogere medewerker.

De openbaringen zorgden voor een stormvloed van nieuws, in kranten en op televisie maar ook op sociale media. De vrouwen en ook mannen deden dit onder meer door de hashtag (#) MeToo te gebruiken op sociale media. Dit spoorden miljoenen anderen aan om ook naar buiten te stappen met hun ervaringen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee