Wethouder Jo Palmen wil nieuw integriteitsonderzoek

© Diana Scheilen

De in opspraak geraakte Brunssumse wethouder Jo Palmen wil een nieuw onderzoek naar zijn integriteit.

ANP

Hij verwerpt de uitkomsten van het voor hem negatief uitgevallen integriteitsonderzoek en wil zich tegen de aantijgingen verweren. Palmen laat woensdag weten twee advocaten in de arm te hebben genomen.

Contra-expertise"Ik verlang een onpartijdige en onafhankelijke contra-expertise van het integriteitsrapport dat buiten mij om is opgesteld en mij te laste is gelegd", laat Palmen weten. "Ik heb het volste vertrouwen in het resultaat van zo’n second opinion en op rectificatie van alle aantijgingen."

Lees meer over Palmen: Wie is die man die al jaren de lokale politiek gijzelt?

De gemeenteraad van Brunssum benoemde Palmen tot wethouder zonder een integriteitstoets af te wachten. Toen die er alsnog kwam, viel dat negatief voor Palmen uit.

Lees ook: In Brunssum zien ze Leers wel zitten: ‘Hij heeft ook Vinkenslag durven aanpakken’

Een motie van de oppositie om Palmen uit zijn ambt te zetten, haalde het vorige week niet. Daarop kondigde burgemeester Luc Winants (CDA) van Brunssum aan per 1 januari op te stappen. Volgens Winants vertrekt hij omdat de gemeenteraad besluiten nam "waaruit een fundamenteel gebrek van respect voor integer bestuur spreekt". Gouverneur Theo Bovens wees vervolgens Gerd Leers aan als waarnemer in Brunssum.

Lees ook: Crisis Brunssum: aanblijven Palmen was breekpunt voor Winants

MinisterMinister Kajsa Ollongren wil ook dat Palmen opstapt, liet zij dinsdag weten. Volgens Palmen is tegen hem "een ongekend negatieve en ongefundeerde publiciteitscampagne gestart". Hij wil verder geen toelichting geven.

Palmens raadsman Twan Tak liet weten dat de gemeenteraad aan zet is om een nieuw onderzoek uit te laten voeren. De eerstkomende raadsvergadering is komende dinsdagavond. Een raadslid van de coalitie liet woensdag weten dat dinsdag een onderzoekscommissie zal worden samengesteld.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee