OM tekent hoger beroep aan in slepende strafzaak Edelchemie

Print
OM tekent hoger beroep aan in slepende strafzaak Edelchemie

Afbeelding: De Limburger/Franco Gori

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Roermond in de zaak rond het recyclingbedrijf Edelchemie in Panheel.

Justitie is het niet eens met de straffen die de 83-jarige directeur Leo Nevels en het bedrijf Edelchemie twee weken geleden opgelegd kregen. Dat heeft een woordvoerster van het functioneel parket woensdagmiddag bevestigd. De directeur kreeg een geldboete van 25.000 euro opgelegd. Eenzelfde boete was er voor het bedrijf Edelchemie. De rechtbank legde de echtgenote van Nevels geen straf op. De twee zonen, Ruud en Alberto, werden vrijgesproken.

Bodemverontreiniging
Nevels stond samen met zijn vrouw en twee zonen terecht voor illegale opslag van afvalstoffen en handelingen waardoor bodemverontreiniging kon ontstaan op het terrein van het bedrijf in Panheel. De directeur van het in 2005 gesloten recyclingbedrijf hoorde eerder zestien maanden celstraf tegen zich eisen. Tegen de echtgenote had de officier van Justitie twee maanden gevangenisstraf gevorderd. Nevels’ zoon Ruud wilde Justitie twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk, de cel in. Tegen de andere zoon Alberto had Justitie tien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk geëist.

Naast de celstraffen voor de verdachten werden er ook geldboetes geëist: 125.000 euro voor Edelchemie en hetzelfde bedrag voor het ernaast gelegen bedrijf Phoenica. Van Edelchemie Benelux wilde het Openbaar Ministerie 75.000 euro zien.

Slepende zaak
De geruchtmakende milieustrafzaak heeft zich vijf jaar voortgesleept. Onder meer door ziekte van rechters werden geplande zittingsdagen enkele keren uitgesteld. Advocaat Theo Linssen van Edelchemie stelde eerder in zijn pleidooi onlangs dat zijn cliënten niets te verwijten viel. De raadsman van Edelchemie was woensdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →