OM tekent hoger beroep aan in slepende strafzaak Edelchemie

© De Limburger/Franco Gori

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Roermond in de zaak rond het recyclingbedrijf Edelchemie in Panheel.

Jan Hensels

Justitie is het niet eens met de straffen die de 83-jarige directeur Leo Nevels en het bedrijf Edelchemie twee weken geleden opgelegd kregen. Dat heeft een woordvoerster van het functioneel parket woensdagmiddag bevestigd. De directeur kreeg een geldboete van 25.000 euro opgelegd. Eenzelfde boete was er voor het bedrijf Edelchemie. De rechtbank legde de echtgenote van Nevels geen straf op. De twee zonen, Ruud en Alberto, werden vrijgesproken.

BodemverontreinigingNevels stond samen met zijn vrouw en twee zonen terecht voor illegale opslag van afvalstoffen en handelingen waardoor bodemverontreiniging kon ontstaan op het terrein van het bedrijf in Panheel. De directeur van het in 2005 gesloten recyclingbedrijf hoorde eerder zestien maanden celstraf tegen zich eisen. Tegen de echtgenote had de officier van Justitie twee maanden gevangenisstraf gevorderd. Nevels’ zoon Ruud wilde Justitie twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk, de cel in. Tegen de andere zoon Alberto had Justitie tien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk geëist.

Naast de celstraffen voor de verdachten werden er ook geldboetes geëist: 125.000 euro voor Edelchemie en hetzelfde bedrag voor het ernaast gelegen bedrijf Phoenica. Van Edelchemie Benelux wilde het Openbaar Ministerie 75.000 euro zien.

Slepende zaakDe geruchtmakende milieustrafzaak heeft zich vijf jaar voortgesleept. Onder meer door ziekte van rechters werden geplande zittingsdagen enkele keren uitgesteld. Advocaat Theo Linssen van Edelchemie stelde eerder in zijn pleidooi onlangs dat zijn cliënten niets te verwijten viel. De raadsman van Edelchemie was woensdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal