Omstreden stap: Trump erkent Jeruzalem als hoofdstad van Israël

© EPA

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag zoals verwacht Jeruzalem erkend als hoofdstad van Israël.

ANP

Trump kreeg veel kritiek van vooral Arabische landen toen hij dinsdag al aankondigde dat te zullen gaan doen, maar hij zette woensdag door.

Olie op het vuurIsraël beschouwt Jeruzalem als zijn hoofdstad. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem, dat nu wordt bezet door Israël, als hun hoofdstad. Door de stad nu als hoofdstad van Israël te erkennen, gooit Trump olie op het vuur, vinden veel critici.

VredesprocesTrump was dinsdag door diverse Arabische leiders gewaarschuwd dat de erkenning schadelijk kan zijn voor het vredesproces en voor de vrede en stabiliteit in de regio. Trump was dinsdag door diverse Arabische leiders gewaarschuwd dat de erkenning schadelijk kan zijn voor het vredesproces en voor de vrede en stabiliteit in de regio. In zijn toespraak verklaarde Trump dat erkenning van Jeruzalem goed is voor het vredesproces. Hij zei te willen breken met de politiek van zijn voorgangers die niet tot een oplossing voor het conflict heeft geleid.

1995Het Amerikaanse Congres besloot al in 1995 met een grote meerderheid om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. Dat werd telkens per halfjaar uitgesteld. Trump zei dat de VS 'sterk betrokken' blijven bij het helpen om tot een vredesovereenkomst te komen tussen Israël en de Palestijnen. Hij staat ook nog steeds achter de zogenoemde tweestatenoplossing met een aparte Joodse en Palestijnse staat.

Vicepresident Mike Pence vliegt de komende dagen naar de regio om het besluit van zijn baas toe te lichten. Trump riep politieke en religieuze leiders in de regio op zich nu voluit in te zetten voor een duurzame vrede tussen Israël en de Palestijnen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee